Редовно използвате подхранващи и овлажняващи балсами за устни, но сухотата и лющенето продължават да ви безпокоят?

Възможно е проблемът да не е в достатъчната грижа за устните, а в съставките на балсамите.

Кои са 5-те популярни вещества, които могат да изсушат кожата

1.Витамин Е

Толкова популярна козметична съставка, която навярно и вие използвате. Открива се в състава на кремове, серуми, балсами за грижа за кожата.

В козметичната индустрия витамин Е са токофероли – група вещества със сходни свойства. Те притежават антиоксидантно действие, тоест разрушават свободните радикали – агресивните молекули на кислорода, които увреждат клетките.

Тази съставка задържа водата в роговия слой на епидермиса, способства за обновяване на клетките.

Този витамин широко се използва и в състава на балсамите за устни. Това може да е натурална съставка, която се получава от соево масло, или синтетичен аналог.

Както се оказва обаче, не във всички случаи витамин Е способства за овлажняване на кожата. Понякога дори е обратното – усилва сухотата и предизвиква лющене.

Така група учени от Института за контактния дерматит провежда изследване, което показва, че 33 души от 100 след външно използване на тази съставка развиват контактен дерматит.

Алергия може да предизвика както естествения витамин, получаван от соя, така и синтетичния аналог.

Ако във вашия балсам за устни витамин Е се намира в началото на списъка със съставки, и след използването устните сърбят, напукват се, то проблемът може да е в него.

2.Ланолин

Това е восък от животински произход, който получаваме при преработка на овча вълна. Ланолинът много широко се използва в състава на козметичните продукти, заради своите добри омекотяващи свойства.

По молекулярна структура е близък до липидите на човешката кожа, лесно прониква в епидермиса, способства за запазване на хидролипидната мантия на кожата.

Ланолинът е незаменим в състава на гъстите подхранващи кремове за обдухани, загрубели, напукани участъци на кожата на тялото, а също и в заздравяващите мехлеми.

Използването му в състава на продукти за кожата на лицето, включително и за балсами за устни, е отделен въпрос.

Първо, трябва да се отчита фактът, че вълната на овните се обработва с пестициди за отстраняване на паразити. Освен това при отглеждане на животните е възможно използване на антибиотици, хормонални и други препарати, и няма научни доказателства, че крайният продукт е изчистен от вредни примеси.

Второ, има изследвания, които сочат за алергенен потенциал на ланолина, свързан както с недостатъчното изчистване на продукта, така и с наличието в неговия състав на сложни етери, които не са характерни за кожата на човек.

Някои дерматолози определят ланолина като съществен алерген.

3.Рициново масло

Още една съставка, срещаща се в състава на балсамите, това е рициновото масло, което съдържа от 80 до 90% рицинолова киселина.

Това масло често се използва в състава на средства за коса, тъй като способства за нейното укрепване. За лице, особено в чист вид, се използва много по-рядко – плътното и гъсто рициново масло може да запуши порите и да предизвика възпаления на лицето.

Според изследванията, проведени в Дерматологичния център на Сингапур, рициноловата киселина е алерген – до 50% от тези, които са използвали рициново масло при изследвания, се сблъскват с контактен дерматит.

4.Восък

Среща се в почти всички балсами за устни, тъй като отговаря за текстурата и формата на продукта. Восъкът омекотява и заглажда кожата, образува тънък слой, която препятства загубата на вода.

Това може да е пчелен восък или растителни масла. Ако имате алергия към пчелните продукти, то е добре да се пазим от балсамите с пчелен восък.

Пчелният восък в козметиката за устни може да предизвика не само сърбеж, парене и сухота, но и дори и напукване.

Ако в състава на първо място е не восък, а вазелин, парафин, минерални масла, от покупката на такъв балсам, е по-добре да се въздържаме.

5.Парфюми

Названието „парфюми” означават ароматни масла. Това е група, която включва няколко хиляди добавки, маскиращи неприятните миризми, които могат да имат козметичните съставки.

Парфюмите може да са много алергенни, да предизвикват кожни обриви и раздразнения. Те могат да бъдат натурални и синтетични.