Остър тонзилит може да бъде предизвикан от вируси или бактерии, и често минава много бързо.

Но усложнено протичане възпалението на сливиците може да стане хронично.

Какво е възможно да не правим както трябва и как да се поправим?

Всъщност истинската причина, поради която при някои хора се развива хронично възпаление на сливиците, а при други – НЕ, не е известна. Но има определени фактори, които способстват за това развитие.

Пушене и употреба на алкохол

Колкото и да ни се иска да вярваме, че алкохолът оказва дезинфекциращо действие – това не касае лечението. При употреба на алкохол като лекарство или за развлечение се раздразва лигавицата на гърлото и на сливиците.

Възможно е възпалението, дори да се усили и тонзилитът да премине в хронична форма.

Същото се отнася и за цигарите, и за всяко друго безопасно пушене. Лигавицата на гърлото и на сливиците страдат от недостиг на приток на свежа кръв както и на всички тъкани.

И това става добра почва за постоянно поддържане на достатъчна популация на микроорганизмите. В резултат протичащото възпаление е осигурено за дълго.

Студени крака

Ако ви изстиват краката, а вие ходите боси, не слагате обувки според сезона – лечението на тонзилит може да стане доста дълъг процес, и дори да доведе до усложнения.

Известно е, че на стъпалата се намират активните точки, които влияят на състоянието на много органи. Освен това топлината на организма бързо отича именно през стъпалата.

Ако мръзнете още и заради недостатъчно топли дрехи, то рискувате още повече. Постоянната необходимост да се поддържа телесна температура създава допълнително натоварване на организма.

А в процеса на борба с инфекциите в гърлото това съвсем няма нищо.

Твърде горещи напитки

Ако желаете да излекувате с помощта на горещ чай и мляко, сте избрали неправилна тактика. Много гореща напитка при простуда и тонзилит усилва отока и изгаря лигавицата. Това понижава нарушената защитна функция на сливиците.

В период на възпаление са разрешени топли напитки и жабурене, които няма да причиняват дискомфорт при контакт с лигавицата. Също е забранена пикантна и дразнеща храна.

Лечение със студ

Другата крайност е да се пият студени напитки и да се яде сладолед, докато намалее отока. Този странен метод на лечение не е нищо друго освен развален телефон.

Някога след като са отстранявали сливиците са предписвали сладолед като основно ястие. Това помагало за намаляване на отока в гърлото и успокоявало болката.

Но яденето на сладолед при тонзилит все пак не се препоръчва. Отокът може да се облекчи, но скоро възпалението ще се усили. И дълго ще лекувате хроничен тонзилит.

Лечение с антибиотици

Това изглежда най-бързият и лесен начин за лечение на всяка инфекция. Фактът, че антибиотиците се продават без рецепта, прави изходът от заболяването, трудно предсказуем.

В интернет можем да си намерим всеки подходящ по наше мнение препарат за лечение на болно гърло, и да се приема по схема описана в инструкцията.

Когато обаче се стигне до лекар, усложненията са налице, вследствие на приемане на непредписан препарат.

Необходим ли е антибиотик във всеки конкретен случай, и какъв именно може само след определяне на стъпките при изследвания.

Най-малкото това трябва изследване на кръвта. Обикновено при тонзилит, ако все пак не е ангина, прием на широкоспектърни антибиотици не е необходим.