Днес специалисти активно обсъждат проблема с хроничен дуоденит при деца, което е свързано с неговото все по-голямо разпространение още в ранна училищна възраст.

Патологията се смята за многофакторна, но и инфекциозният компонент на възпалението се отнася към преобладаващите влияния.

Постоянното раздразнение на лигавицата формира възпалителен и дистрофичен процес, губи се основната функция на дванадесетопръстника – пълноценна обработка и смилане на храната.

Може ли да се предотврати възпаление, да се отстранят последствията от него и да се възстанови лигавицата?

Какви съпътстващи патологии могат да предизвикат увреждане на тънките черва, какво е влиянието на болестта на Крон?

Дуоденит при деца – какво е това?

Под термина дуоденит се разбира увреждане на лигавицата на дванадесетопръстника, свързано с възпалителни, дистрофични процеси и нарушение на регенерацията на лигавицата при децата.

За първи път патологията е описана още през 19 ти век, и към ден днешен, наред с гастрит, дуоденитът се смята за едно от основните заболявания в детската и тийнейджърска гастроентерология.

Разграничава се и остра форма, на която се падат не повече от 5-6% от случаите, в останалите случаи става въпрос за хроничен прогресиращ дуоденит. Обикновено води до храносмилателни нарушения – синдром на диспепсията и различни субективно неприятни усещания.

Обикновено предварителната диагноза лекарите поставят въз основа на болков синдром и при нарушено храносмилане, подобни на протичането на язвена болест на дванадесетопръстника.

Но анатомични дефекти – язвени увреждания, в стената на червото няма.

Потвърждаването на диагнозата при сходни с другите заболявания симптоми позволяват ендоскопско изследване, при което се открива увреждане на лигавицата без ерозиране и образуване на язви.

Аналогично на гастритите диагнозата дуоденит се поставя след пълноценно ендоскопско изследване и провеждане на биопсия.

Защо е важна именно биопсия?

Често само един преглед и съпоставяне на оплаквания с данни от ендоскопски изследвания, без провеждане на биопсия на лигавицата, в 30% от случаите дава неправилна диагноза.

Както и стомаха, дванадесетопръстника е подложен на възпалителни увреждания от пептичен произход.

Не само хроничните, по-рядко – остри, дуоденити, но и много други дистрофични и възпалителни процеси.

Към тях могат да бъдат отнесени болестта на Крон, а също и инфекциозни и паразитни въздействия, целиакия.

В тази връзка има 2 понятия:

  • Първичен дуоденит – това е възпаление на червата, възникващо без съществуващи патологии. На него се падат 27% от всички случаи.
  • Вторичен дуоденит – възпалителен процес на дванадесетопръстника, предизвикващ се от различни патологии. На него се падат 73% от всички увреждания.

Определянето на първична патология, възпалението на дванадесетопръстника, става по методът на изключване, когато напълно отпадат всички други възможни причини за увреждане.

И именно възпалителният процес и неговите симптоми са водещи. Много специалисти изобщо не са склонни да посочват дуоденита като самостоятелна патология.

Какво може да стане причина за увреждания?

Най-често провокатор е гастрит, предизвикан от хеликобактериоза, тогава чревната стена реагира с реактивни изменения на проблемите със стомаха.

Защо е необходимо да се определи точната причина?

Важно е винаги максимално да се изясни причината за дуоденит при децата, защото на нейните знания се гради максимално ефективната терапия.

При наличие на H.pylori е важна пълна ерадикация на микроба на фона на прием на препарати, потискащи активността на жлезите на стомаха, които образуват солна киселина.

Едновременно с това се приемат препарати, които стимулират регенерацията на епитела и предпазващи лигавиците от агресивното съдържимо на стомаха.