Какво представлява тонзилитът?

Тонзилитът е възпаление на сливиците, които представляват лимфни жлези и предпазват от проникването в тялото на болестотворни микроорганизми.

Възпалението на сливиците е възможно да бъдат причинени от вируси или бактерии.

Повечето случаи на възпаление на сливиците отшумяват за няколко дни без използването на антибиотици и други медикаменти.

Тонзилитът е заразен. Разпространява се чрез директен контакт или при попадане на заразена слюнка върху здрав човек.

Вирусният тонзилит обикновено е заразен за около 7-10 дни, а бактериалният около 2 седмици, но ако се лекува се антибиотици престава да бъде заразен след 24-48 часа след първата доза антибиотик.

Какви са симптомите на тонзилит?

Симптомите на тонзилит обикновено са:

 • Болки в гърлото;
 • Затруднено хранене при бебетата;
 • Болка при преглъщане;
 • Треска;
 • Главоболие;
 • Коремна болка;
 • Гадене и повръщане;
 • Кашлица;
 • Дрезгав глас;
 • Хрема;
 • Зачервяване на сливиците и цялото гърло;
 • Подути лимфни възли в областта на врата;
 • Бели петна по сливиците;
 • Зачервяване на очите;
 • Обрив;
 • Болки в ушите.

Какви са причините за тонзилита?

Причините за тонзилита могат да бъдат различни, но в най-честите случаи той е причинен от вирусни или бактериални инфекции.

Тонзилитът може да се разпространява при контакт със заразени капчици от кихане, кашляне или секрети на гърлото.

Вирусният тонзилит е най-разпространеният вид и се предизвиква от вируси като аденовируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) и епштайн-бар вирус.

Този вид тонзилит обикновено протича по-леко от бактериалния и обикновено не изисква специфично лечение, освен симптоматично облекчение на болката и възпалението.

Бактериалният тонзилит се предизвиква от бактерии, най-често от разновидността на стрептококите.

Този вид тонзилит обикновено е по-сериозен и изисква лечение с антибиотици. Най-честата бактерия, която причинява тонзилит, е Streptococcus pyogenes.

Ако не се лекува адекватно, бактериалният тонзилит може да доведе до осложнения като абсцеси на гърлото или дори да се разпространи в други части на тялото и да предизвика сериозни проблеми.

Един от най-сериозните рискове при нелечен или неправилно лекуван тонзилит е ревматичната треска.

Ревматичната треска е рядко, но сериозно заболяване, което засяга различни органи, особено сърцето, сърдечни клапи и ставите.

Тя се развива след инфекция със стрептокок на група А и се представлява като необичайна реакция на имунната система на тялото, която започва да атакува собствени тъкани.

Какви могат да бъдат усложненията?

Възпалението на сливиците може да се развие в по-сериозно медицинско състояние при някои хора.

Всеки който има тонзилит и не може да се храни или да пие течности, или усеща някакво затруднение в дишането трябва незабавно да отиде в центъра за спешна медицинска помощ, за да бъде прегледан.

Понякога сливиците могат да се възпалят много силно и да се образува перитонзиларен абсцес, в резултат на който периодично да се усеща невъзможност за поглъщане на храна и течности или недостиг на въздух, трябва незабавно да извикате спешна медицинска помощ.

Лечение на тонзилит

Болките в гърлото и високата температура могат да бъдат облекчени с болкоуспокоителни като ибупрофен или парацетамол.

Бързо се тушира възпалението в гърлото с честа гаргара с топла солена вода – 1 чаша топла вода с добавена 1 чаена лъжичка готварска сол. Необходимо е да се пият много течности, за да се избегне обезводняване.

Понеже повечето от случаите на възпаление на сливиците са причинени от вируси не е необходимо лечение с антибиотици. Въпреки това пеницилинът е най-често предписвания клас антибиотици.

Лекарството може да се приложи като единична доза – ударна доза инжекция. Също така могат да бъдат предписано и за перонално приложение под формата на таблетки.

Лечението с орални антибиотици обикновено продължава между 10 и 14 дни.

Важно е да спазвате режима на приемане на таблетките антибиотик, дори и след изчезването на симптомите и се чувствате много по-добре.

Завършването на пълния курс на антибиотично лечение предотвратява сериозното усложнение като ревматична треска, която може доведе и до някакъв вид сърдечно заболяване.

Ако пациентите получат 6 или повече инфекции за една година, личният лекар може да им препоръча хирургично отстраняване на сливиците – тонзилектомия.

Какво да направим, за да се предпазим?

За да се предпазим от тонзилит или да намалим риска от заболяването, са необходими някои прости и ефективни предпазни мерки.

Първо и най-важно, редовното миене на ръцете със сапун и топла вода е от съществено значение.

Това е един от най-ефективните начини да предотвратим разпространението на вируси и бактерии, които се предават чрез контакт с заразени повърхности или чрез кихане и кашляне на заразена особа.

Препоръчително е да се мием ръцете си често, особено преди ядене, след посещение на обществени места и след контакт със заразени хора.

Освен това е важно да се избягва близък контакт с хора, които имат възпалено гърло и симптоми на тонзилит. Тази инфекция може да се предава лесно през капки от кихане и кашляне или чрез допир до замърсени предмети.

Ако забележите, че някой от вашите близки има тонзилит, е добре да избягвате контакт с тях в продължение на поне 24 часа след началото на антибиотичната терапия, за да се намали риска от предаване на инфекцията.

И все пак е повече от препоръчително да потърсите съвет или консултация от вашия личен лекар, защото не бива да се пренебрегва нито едно заболяване и нито един симптом.