Фитнес залите са изключително посещавани, особени в наши дни, от всякакви хора с всякакви цели – някои искат да натрупат повече мускулна маса, други искат да изгорят подкожните мазнини, трети гонят издръжливост, четвърти – сила и т.н.

Все повече и повече млади хора избират здравословния начин на живот, включващ редовни тренировки и правилни хранителни режими, и това е похвално.

По-възрастните от нас също са редовни посетители на фитнес залите – много хора се стараят да се поддържат във възможно най-добрата си форма докато могат, както и да подобрят здравословното си състояние – ползите от фитнеса са наистина страшно много, и той се е превърнал в един изключителен начин за разтоварване, разпускане, комуникация и общуване, и в същото време – водене на здравословен начин на живот и научаване на какви ли не нови и нови неща ежедневно.

Както казахме, във фитнес залите се събират всякакви хора, с всякакви цели и всякакви характери и често обаче, на това място може да възникнат недоразумения между трениращите от всякакво естество.

За да избегнем подобни неприятни сблъсъци с останалите там, е наистина нужно да се съобразяваме с някои простички неписани правила във фитнес залата.

1. Знайте си силата

Едно от най-важните правила. Не надценявайте възможностите си! Във фитнес залата, често можете да попаднете на хора, които очевидно са се надценили и да станете свидетели на изпускане и хвърляне на щанги, предизвикващи огромен стряскащ трясък, последван от някоя псувня.

Ако не сте уверени във възможностите си, то по-добре не внасяйте смут в залата по този начин – не е никак приятно за околните и можете да предизвикате гнева на някой, стреснал се, нервак върху себе си.

2. Връщайте тежестите по местата им

Нещото, което със сигурност се е случвало на всеки фитнес посетител – да търси необходимите му тежести из цялата зала, докато времето му за почивка между сериите минава.

И накрая да намери само едната или въобще да не намери нищо. Винаги връщайте тежестите на мястото, откъдето сте ги взели, за да спестите подобни тревоги и проблеми на човека след вас. Знаете колко е неприятно, нали?

3. Редувайте се с другите трениращи

Ситуацията е следната: и двамата трябва да използвате един и същи уред – и двамата имате програма за следване, и на двамата времето ви е ценно, и на двамата ви е необходим този уред. Ами редувайте се!

Една серия единия, в почивката му – една серия от другия. Преотстъпвайте уреда на желаещите го – не забравяйте, че не е ваш, за да се разполагате с него, както си знаете.

4. Запознайте се с правилата на фитнеса, който сте решили да посещавате

Всеки фитнес си има правила – в някои са задължителни чистите обувки и преобличането, в други – къде точно да оставяте нещата си и т.н. Спазвайте тези правила – не са там за нищо!

5. Не взимайте прекалено много място

Не се разполагайте в цялата фитнес зала – ключовете от шкафчето на дивана, напитката на барчето, раницата до прозореца, телефонът и слушалките до онзи фитнес уред, водата в другия край на фитнеса – не правете това!

Отделете си нужното кътче, пространство или ъгълче и простирайте нещата си до там. Не е нужно вещите ви да са разпръснати из цялата фитнес зала и да пречат на останалите трениращи.