Знаете ли, че октомври е месецът за борба с рака на гърдата? Това е прекрасен повод да се поинтересуваме повече от тази коварна, но и много разпространена патология.

Ракът на млечната жлеза е на първо място по честота сред онкологичните заболявания. Установено е, че всеки ден приблизително 10 жени в нашата страна чуват за страшната диагноза, а всеки ден, средно, 4 от заболелите губят живота си. Разбира се, злокачествените заболявания се дължат на много известни и неизвестни фактори, но днес решихме да ви предоставим малко информация за природните начини, чрез които да намалим риска от развитие на онкологичното заболяване.

Кои са храните, които ще се погрижат за здравето на гърдите ни

Колкото и напреднала да е медицината в днешно време, природата никога не спира да се грижи за нас. Предварително искаме да уточним, че нищо не може да замени редовните профилактични прегледи и доброто ниво на информираност, които са най-добрите спътници на всеки, в борбата за качествен живот и добро здраве. Все пак, нищо не пречи да подпомогнем тези незаменими „помощници“ с някои алтернативни средства:

1. Ленено семе

Лененото семе съдържа лигнани, които са вид фитоестрогени, редуциращи риска от развитие на злокачествени образувания. В него се откриват още омега-3 и 6 мастни киселини, които имат мощен противовъзпалителен ефект.

2. Магданоз

В ароматната подправка е открито съединението апигенин. Множество експериментални проучвания са установили, че редовната употреба на магданоз редуцира риска от развитие на раково образувание, благодарение именно на активното вещество.

3. Гъби

Учени са установили, че жените консумиращи поне 100 грама пресни гъби всеки ден са с намаляват с 40% риска от развитие на рак на гърдата. Това е така, защото гъбите са източник на конюгирана линолова киселина, редуцираща производството на естроген, който провокира растежа на злокачествени клетки.

4. Зелен чай

Американски изследователи са установили, че в зеления чай се съдържат антиоксидантите катехини. Тези вещества протектират риска от развитие на рак на гърдата, тъй като поттискат производството на ензим, участващ при формирането на туморните клетки.

5. Чесън

Проучвания са доказали, че в ароматното растение се открива веществото алил сулфид. Благодарение на него се намалява риска от развитие на рака на гърдата, тъй като предпазва клетките от трансформирането им в злокачествени.

6. Красиви оранжеви и червени плодове и зеленчуци

Освен, че ще придадат на ястието и салатата по-апетитен и красив вид, червените и оранжевите плодове и зеленчуци, като портокали и чушки, например, те са и много богати на антиоксиданти. В ролята на такива влизат каротеноидите, които противодействат на свободните радикали, навлизащи в тялото.