Може би за много от вас салвията е поредната добавка, която фармацевтичните компании ни рекламират, за да ни продадат по-лесно определен продукт. И това не е съвсем далеч от истината, тъй като салвията от години е позната на билкарите и фармацевтите със своите доста лечебни свойства.

Днес ще обсъждаме, именно, това интересно, а сигурно за някои и познато растение.

Наистина ли салвията е толкова полезна

Историята на салвията, или по-позната по нашите ширини като градински чай, е много интригуваща. Според някои митове от християнската култура, докато цар Ирод и войската му преследвали Дева Мария, тя се скрила сред поле от салвия и от тогава растението придобило лековити свойства.

Независимо дали сте религиозни или не се доверявате на подобни истории, едно е сигурно – градинският чай е много полезен.

Той има мощно лечебно действие срещу стомашни проблеми и бъбречни заболявания, като доказано облекчава болките. Бори се и с лошото храносмилане, като подобрява перисталтиката.

Често, можете да я видите като съставка към някои растителни средства срещу отслабване. Това е така, защото салвията регулира нивата на кръвната захар и подпомага редуцирането на теглото.

Освен това, има доказателства, че редовната консумация на градински чай подпомага функционирането на черния дроб. Силно препоръчителна е отварата от салвия за жени.

Тя може да помогне при нередовна менструация и да облекчи симптомите на настъпваща менопауза. Все пак, кърмачките е добре да внимават с консумацията ѝ, тъй като, според някои лекари, салвията намалява количеството на кърмата.

Градинският чай се препоръчва дори и от дерматолозите, тъй като е добра терапия срещу акне и екземи. Препоръчителен е и за третиране на гнойни рани.

И все пак внимавайте с употребата ѝ

Салвията е абсолютно противопоказна по време на бременност и кърмене. Установено е, че градинският чай може да предизвика  спонтанен аборт, поради някои от активните вещества открити в растението.

Избягвайте салвията, ако страдате от хипертония или епилепсия.

Как да приготвяме градинския чай

При проблеми с храносмилателната активност и стомашен дискомфорт – Направете запарка от 1 чаена лъжица салвия в 2 чаши вода. Отварата се пие 20 минути преди хранене в продължение на 10 дни.

За терапия на кожни възпалителни инфекции и третиране на рани – Към чаша вода се добавя 1 чаена лъжица салвия като отварата се запарва в продължение на 2 часа. След като изстине се напоява с нея чиста стерилна марля и се прилага върху засегнатото място. Може да я използвате и при рани от натъртване.