Човешкият папиломен вирус е известен предимно с това, че причинява рак. Но дори тази информация невинаги кара хората да лекуват папиломатозата, тоест инфекцията, предизвикана от този вирус.

Заблужденията за ЧПВ са повече от достатъчно. Но кои са най-разпространените от тях?

Мит №1 – достоверни данни дали ваксинацията срещу инфекцията с ЧПВ, не съществува, поради тази причина може имунизацията да се пропусне

Истината – действително съществуват повече от 100 папилома вируси, и данни, че ваксината ще осигури защита срещу всички тях, действително няма. Но ваксината предпазва от най-агресивните щамове.

При почти всички нейни реципиенти странични ефекти след поставянето им не възникват, поради тази причина е най-добре да се направи имунизация.

Мит №2 – по-ефективно е да се направи цитонамазка, отколкото да се поставя ваксина срещу ЧПВ

Истината – цитонамазката е скринингово изследване, което позволява да се установи дали жената има мутирали, предракови клетки на шийката на матката.

А ваксинацията се прави с цел в организма да се образуват антитела, предпазващи клетките от мутации при попадането на вируса. И поради тази причина е да не се прави икономия от ваксинации и да се чака, докато клетките станат злокачествени.

Мит №3 – ако ви са се появили генитални брадавици – това ще доведе до рак на шийката на матката

Истината – не е известно за колко безсънни нощи е станало причина това заблуждение. Но всъщност не всичко е толкова мрачно.

И брадавиците, и ракът на шийката на матката се предизвикват от човешкия папиломен вирус. Но от напълно различни негови щамове. Така неприятните симптоми откъм половите органи по никакъв начин не са свързани със злокачествени заболявания.

Мит №4 – на жените на възраст нямат нужда да се изследват за ЧПВ

Истината – един от четири случая на рак на шийката на матката и 41% от всички смъртни случаи от това заболяване са с жени на възраст 65 и повече години.

Редовните изследвания са изключително важни, тъй като инфекцията с ЧПВ може да се прояви отново след дълги години скрито протичане. Изследвания е необходимо да се правят на всеки 3 години за жени на възраст от 21 до 29 години, и на всеки 3-5 в промеждутъка от 30 до 65 години.

Мит №5 – ако кондиломи няма, а от цитонамазката се установи наличието на вируса, това означава диагноза – рак на шийката на матката

Истината – няма да смисъл да се бърза със заключенията. Вирусите могат много дълго време да се намират в човешкия организъм, но това още не говори за предраково състояние.

Появата на тези вируси в изследванията показва, че тяхното количество се е увеличило, а това се случва в резултат на понижаване на цялостния имунитет на организма.

Поради тази причина – основното на което си струва да се обърне внимание при такива резултати от изследванията – това е състоянието на имунитета, и най-добре е да се проведе лечение, насочено към неговото укрепване.

Мит №6 – ако винаги се използва презерватив, то вирусът няма да проникне в тялото

Истината – презервативът със сигурност намалява вероятността от заразяване с ЧПВ и заболявания, предаващи се по полов път.

Но сексът с предпазни средства не е 100%-ова гаранция, тъй като папиломният вирус се предава чрез всякакви контакти с лигавиците. Така че ЧПВ може да се предава при докосване, използване на едни същи тоалетни принадлежности.