Млада жена от град Хюстън, САЩ, узнала, че има рак на млечната жлеза от новородената си дъщеря. Така тя успяла навреме да си направи изследвания и съответно туморът да бъде отстранен, което и спасило животът на млада майка.

Жената забелязала, че новородената ѝ дъщеря винаги предпочита да суче само от едната гърда и никога не взема другата. Това накарало младата майка да се замисли, и скоро установила бучка в близост до подмишницата от страната на нежеланата от бебето гърда.

Жена заподозряла застой на кърма в каналите , и потърсила лекарска помощ. Но изобщо не подозирала какво се крие зад тези непонятни симптоми.

Вниманието на лекарите по повод рака на гърдата винаги нараства по време на бременност. Поради тази причина и младата американка била изследвана за наличие на злокачествено заболяване на млечните жлези.

Провеждането на диагностика чрез метода на мамографията било невъзможно – в период на лактация всички кухини на гърдата са пълни с кърма

Лекарите предложили да се направи изследване на кърмата за наличие на онкомаркери. Изследването дало положителен резултат, и диагнозата рак била поставена.

Докторът обяснил каква е причината детето да отказва да суче от засегната от тумора гърда. Туморните клетки и продуктите от тяхната жизнена дейност могат да създадат неприятен вкус на кърмата.

Въпреки този шокиращ обрат на събитията жената успешно преминала лечението – химиотерапия, лъчева терапия, мастектомия.

Сега американката може да се радва на живота със своето семейство. Тя има двама по-големи сина, новородената си дъщеря и любим мъж.

Преживяното помогнало на жената да преразгледа своето отношение към живота, и да цени всеки един ден прекаран с най-близките ѝ хора.

Историите на успешна борба с рака на гърдата винаги вдъхновяват много жени. Тази патология ежегодно отнема много животи, но винаги има шанс за спасение.

Ранната диагностика на рака на гърдата практически винаги позволява пълното излекуване на заболяването.

За провеждането на диагностика навреме помагат кампаниите, насочени към разпространение на идеята за необходимостта от провеждането на редовни профилактични изследвания от жените.

Но все пак не трябва да се прекалява, тъй като е много лесно подобни кампании да докарат човек до състояние на хипохондрия и през цялото време да си мисли, че страда от някаква тежка болест и дори най-безобидното неразположение да го докарва до състояние на паника, тъй като започва да рисува в съзнанието си изключително страшни картини.

Поради тази причина всички трябва да бъде в рамките на някакви граници. Макар и практиката да показва, че много лесно от подобни кампании се залита към крайности.

Пример за това е свръхдиагностиката на рака на гърдата в САЩ, която се извършва чрез метода на мамографията.

Но данните от агенциите, извършващи медицински одит в страната на неограничените възможности показват, че се стига до това, че чрез мамография се откриват незначителни образувания в гърдата, които изобщо не изискват, както и да било лечение, тъй като с течение на времето изчезват.

А за сметка на това случаите на напреднали форми на рак на гърдата не намаляват и смъртните случаи от това заболяване не са претърпели съществени промени от въвеждането на масови изследвания на жените за рак на гърдата в САЩ.