Понякога простите грешки в кухнята могат да доведат до сериозни последствия.

За да не се окажем случайно на болничното легло, не е достатъчно да контролираме нивата на пестициди и опасни добавки в храните.

Трябва още да умеем правилно да избираме, приготвяме и сервираме храна.

Какви кулинарни навици могат да ни струват здравето и дори живота?

1. Нарязване на продуктите и оставяне на масата

Веднага щом разрежем ябълка на половина, разделим пъпеша на отделни парченца или отделим част от месестата част на авокадото, се отключват процеси на разваляне на продукта.

Активизира се дейността на опасни бактерии.

Затова най-разумното, което може да се направи, е всички нарязани продукти да се сложат в хладилник.

Това ще ни предпази от попадане в болница, заради проблеми с храносмилането или още по-лошо – отравяне.

2. Претъпкване на хладилника

Дори ако купуваме храна за месец напред, това не е повод да претъпкваме хладилника.

Когато в него има много храна, това неминуемо води до това, че в опасна близост се намират сурово месо и готови храни.

А това увеличава риска от кръстосано заразяване – бактериите от месото попадат в другата храна.

Но това все още не е всичко. Ако хладилникът е претъпкан, студеният въздух не може да циркулира в него.

В резултат температурата на въздуха в хладилника се покачва, а това на свой ред отключва процесите на размножаване на бактерии.

Храната започва да се разваля в недрата на хладилника.

3. Опитване на храната дали не се е развалила

Да се ядат храни с изтичащ срок на годност, това е руска рулетка, дали ще ни провърви или няма да ни провърви.

Нито на вкус, нито на аромат, нито дори на външен вид не може да се определи дали са заразени с микроби.

Дори минималното количество заразена храна може да предизвика отравяне.

Най-опасните от тази гледна точка храни – плодове, зеленчуци, хляб, млечни продукти, месо и риба.

4. Размразяване на продукти на стайна температура

Един от най-опасните кулинарни навици е размразяване на храни на стайна температура.

Сякаш така можем по-бързо да подготвим продуктите за кулинарна обработка.

Но ще донесе ли приготвеното ястие полза на организма?

Според експерти, идеалният температурен режим за размножаване на бактерии е 5-60 градуса.

Ако ви е необходимо да размразявате риба или месо, направете го на долния рафт на хладилника или на микровълновата.

5. Дегустиране на сурово тесто на вкус

Достатъчно ли захар има в тестото за бисквити или за питка, трудно е да се отговори на тези въпроси, без да се опита, но трябва ли да се рискува?

В суровите яйца, които са задължителни при някои видове тесто могат да съдържат салмонела, а брашното може да ни „възнагради” с ешерихия коли.

И така да ни докара до болничното легло.

6. Мариноване на месо и риба при стайни температури

Никога не мариновайте пилешко и месо направо на обедната трапеза.

Парченцата храна в марината винаги трябва да се държат в хладилника.

При стайни температури се активизира дейността на бактериите.

Освен това категорично маринати не трябва да се използват повторно.

Ако сте държали в тях сурова риба, е опасно да заливате с тях парченца месо. За готовите продукти трябва да има отделна марината.