Храненето е един напълно естествен начин, посредством който осигуряваме на тялото си необходимите вещества, за да е в състояние то да функционира нормално.

Въпреки това нискокачествената храна и съвременните ни хранителните навици компрометират процесите на храносмилането, което е предпоставка за развитие на редица заболявания.

За да се чувствате много по-добре след хранене, можете да направите някои промени, които са много лесни за изпълнение. Но чрез тях ще си обезпечите оптимално храносмилане.

Дъвчете храната старателно

Храносмилането започва веднага, след като храната навлезе в устата. Когато дъвчете, вие механично разграждате храната.

А ензимите, които се секретират от слюнчените и паротидната жлеза, инициират процесите на химическо смилане на храната.

Повечето хора дъвчат всяка хапка храна между 7 и 14 пъти, което значително по-малко от препоръчителните 30-50 пъти, за да се смеси добре храната със слюнката и да се гарантира оптимално храносмилане.

В резултат на лошите ни хранителни навици, първият етап от храносмилателния процес се нарушава, което затруднява и оптималното протичане и ефективно завършване на втория етап.

Избягвайте да пиете, вода, сок и мляко или алкохол по време на хранене

Един обичаен навик по време на хранене е да се пие вода, сок, мляко или алкохол. Макар че тази привичка е нещо нормално за повечето хора, тя представлява пряка намеса в процесите на храносмилане като студени напитки нарушават разграждането на храната дори още повече.

Водата и останалите напитки трябва да се пият 30 минути или повече преди хранене и трябва да се избягват, тъй като храната няма да се усвои правилно.

Това се дължи на факта, че разреждат стомашната киселина и следователно възпрепятства втория етап на храносмилането. А като добавим и съдържащите се захари в сока, млякото и алкохола, разграждането на храната още повече се нарушава.

Ако все пак желаете да пиете нещо непосредствено преди или по време на хранене, то най-подходящият избор е богата на пробиотици или ензими напитка като айран или ябълков оцет и да се ограничите до около 100 мл.

Комбинирайте по подходящ начин храните, които консумирате при отделните хранения

Не само, че трябва да съблюдаваме видове на храни, която слагаме в устата си, но и по същият начин е желателно да се отнасяме и към комбинацията на отделните групи храни.

Тъй като една едновременна консумация на неподходящи за комбинация храни, дори и здравословни, е възможно да влоши храносмилането и да изпитите изключително неприятни симптоми като подуване на корема, газове, гадене или диария.

За да избегнете попадането в подобна ситуация, се придържайте към следните правила:

• Яжте плодовете и сладките храни самостоятелно;
• Консумирайте храните източник на животински белтъчини със зеленчуци, които не съдържат скорбяла, тоест без картофи;
• Яжте ферментирали храни при всяко хранене, така подпомагате храносмилането;

Ако спазвате тези лесни за изпълнение правила ще си гарантирате по-ефективен процес на храносмилане, без да изпитвате неприятни симптоми.

Не се поддавайте на изкушението да преяждате

Понякога храната ни се услажда прекалено много, за да спрем да ядем. Това особено важи за предстоящите празници, когато сме склонни да си угаждаме прекалено, тъй като всички възможни ястия и лакомства са пред нас.

В подобна ситуация е важно да сме сдържани и да разпределяме храненията, така че да не претоварваме храносмилателната система.

Добре е да се придържаме към следното правило – ядене до постигане на 80% засищане, като оставяме 20% вместимост в стомаха за оптималното протичане на храносмилането.

По този начин не се претоварва храносмилателната система и не остава несмляна храна, която е представка за развитието на бактерии, гъбички и паразити.