Човешкото тяло е високоразвита интелектуална система, която теоретично може да оцелее, дори в условията на дивата природа. Но неправилното хранене и заседналият начин на живот подриват неговите защитни способности, докато здравословните храни повишават имунитета и удължават младостта.
Топ 7 храни с мощен anti-age потенциал
1.Бели гъби
Изследвания на Университета на Пенсилвания, САЩ, показват, че в белите гъби се съдържа уникално съединение, което не се синтезира от човешкия организъм.
То е необходимо за неговото здраве и дълголетие, това е аминокиселината на ерготионеин.
В сравнение с други храни, в белите гъби нейното количество е минимум 10 пъти повече. Гъбите могат да обогатят организма с антиоксиданта глутатион.
Заедно те предотвратяват увреждания на ДНК, омекотяват окислителния стрес и така гарантирано забавят стареенето.
Учени от Сингапур стигат до заключението, че хората в напреднала възраст, които редовно ядат гъби, по-рядко страдат от деменция.
2.Орехи
Този вкусен, невероятно питателен продукт съдържа рекордно количество белтъчини, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.
Изследванията показват, че ежедневното похапване на орехи може да спомогне за предотвратяване на развитие на онкологични заболявания и болести на сърцето.
В публикация на рецензирано медицинско издание се посочва, че шепа ядки в ежедневното меню може да намали вероятността от сърдечния пристъп с 40%.
3.Тъмен шоколад
Не само вкусно, но и полезно. Съдържа желязо, мед, магнезий, цинк, фосфор, флавоноиди. Изследванията показват, че шоколадите, състоящи се от най-малко 70% какао, могат да се използват за профилактика на заболявания на сърцето, могат да понижат нивата на кръвна захар.
Научни експерименти показват, че хората, които ежедневно похапват храни с високо съдържание на какаови зърна, имат по-малко участъци на мозъка, свързани със загуба на паметта и стареенето.
Препоръчителната доза шоколад е малка, равнява се само на 30 грама.
4.Сьомга
В миналото у нас всеки четвъртък е бил рибен ден, което от гледна точка на ползата за организма е абсолютно оправдана.
Морските обитатели съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, които парират възпалителните процеси в организма.
Една от теориите е, че възпалителните процеси ни състаряват. Освен мастни киселини много риби съдържат астаксантин, употребата на който ежедневно учените свързват с увеличаване на здравината на мускулите, подобряване на паметта.
5.Домати
Сочен източник на антиоксиданти от семейството на Картофите. Съдържат ликопен, който помага за предотвратяване на увреждане на кожата, предизвикано от УВ-лъчите.
Учените установяват, че жените, които редовно похапват домати, са с по-високо ниво на проколаген, от който зависи здравината и еластичността на кожата.
Изследователите тестват за съдържание на ликопен 13 сорта домати, като за шампион е обявен класическият домат.
6.Авокадо
Екзотичният плод се състои на 73% от вода, 15% от мазнини, с 2% от белтъчини и още на 10% от въглехидрати. Съдържащите се в него вещества осигуряват добре изразен anti-age ефект, което е документирано в различни изследвания.
Професор от университета на Вашингтон установява в „крушата на алигатора”, другото название на авокадо, съединението NMN - нуклеотид, което възпрепятства натрупване на излишно тегло и намаляване на чувствителността на организма към инсулин.
Експериментите с гризачи показват, че то също спомага за стимулиране на метаболизма и способства за забавяне на процесите на стареене.
При възрастните мишки скоростта на обмяна на веществата била също такава, каквато и при младите.
7.Зехтин
Тази разновидност на маслиновото масло е една от основните на средиземноморската диета, която предотвратява много болести, свързани със старостта.
Забавят се и процесите на стареене. Ползите за здравето от зехтина са добре проучени и описани в редица научни издания.
Употребата на тази маслиново масло ежедневно понижава риска от развитие на онкологични заболявания, слабоумие и сърдечно-съдови заболявания. Оптималната доза е по 3 лъжички на ден.
Правилното хранене е най-важният помощник за тези, които желаят да изглеждат отлично дълги години. Полезните храни доставят всички компоненти за строителството на нови клетки, за поддържане на метаболитните процеси.
За всеки тип кожа могат да се подберат храни, които ще спомогнат за съхранение на красотата и младостта на кожата.