С удоволствие разказваме за пристъпите на мигрена или за грип при детето. Но има болести, за които ни е срам да говорим или се чувстваме неловко да го правим, защо това е така.

Подобна стеснителност може да усложни както нашия живот, така и този на другите, а понякога не се отразява по най-добрия начин и на здравословното състояние.

За какви болести можем да говорим, без да се притесняваме

1.Педикулоза или въшки

Тази дума майките произнасят шепнейки и изчервявайки се, защото заболяването се свързва с родителска безотговорност и липса на хигиена.

И въпреки че с неприятните паразити детето може да се сдобие и в детската градина, и в басейна на скъп хотел, когато майките отидат в аптеката, шепнейки молят фармацевта да им даде шампоан срещу тази напаст.

Най-мнителните майки се страхуват да кажат, че детето има въшки, както в детската градина, така и в училище, тъй като ще бъдат заклеймени. Много по-правилно е да се съобщи  за въшките на всички, с които вие или детето сте имали контакт.

2.Кожни заболявания

Кожните заболявания се свързват на подсъзнателно ниво с опасност и с риск от заразяване.

И макар атопичният дерматит и дори необичайно изглеждащата ихтиоза да не носят никакъв риск за здравето на околните, майките на детската площадка гледат подозрително децата със сърбящи петна или с други особености на кожата.

Едни майки си тръгват от площадката, други се стараят да обяснят, че тяхното дете не е заразно, трети просто се измъкват от всеки неодобрителен поглед.

3.Алергични реакции

Тези, които кихат, кашлят, подсмърчат и постоянно очите им сълзят, сякаш са вдигнали червен флаг за пред околните.

От една страна могат да бъдат разбрани – никой не желае да се зарази с вирусна инфекция в градския транспорт или още по-малко в съблекалнята на детската градина.

4.Чревни инфекции

Вълшебната дума „ротавирус” е спасила всички онези, които не са могли да произнесат на глас „повръща ми се” или „имам диария”.

Проявленията на тези заболявания, за съжаление, така не стават по-приятни, особено ако става въпрос за обществени места. Ужасно е неловко, ако на детето или на вас самите ви стане лошо в кафето, такси или в обществения транспорт.

Но няма смисъл да се страхуваме – от това не е застрахован никой.

5.Цистит

В самата болест няма нищо срамно, и звучи доста прилично, а симптомите, сред които основният – често уриниране създават множество неудобства, тъй като „тоалетната” тема от ранна възраст се свързва с нещо, за което не се говори.

Разбира се, при цистит е показен постелен режим, но дори и да ни се наложи да го нарушим, е напълно нормално да разкажем на тези, с което общуваме, за неприятностите, които имаме със здравето.

6.Менструални болки

Какви ли нелепи евфемизми са измислени за думата „менструация”. „Онези дни”, „червената армия”, „червен ден от календара”.

Да, преди много години жената по време на месечен цикъл се е смятала за омърсена, но живеем в 21 век.

И девойките, и техните майки могат да съобщават на всички, дори и на мъжете, че не се чувстват добре, заради месечния цикъл.

7.Венерически болести

Може би се определят като най-срамни, и никой не желае да ги обсъжда с приятели. Някои дори не споделят и с интимните си партньори, че са заразени, а може би и не знаят.

Неслучайно ги наричат срамни болести, ако предходните 6 вида заболявания и състояния някои хора все пак са склонни да обсъждат, макар и с половин уста, то венерическите болести са тема табу за повечето хора.

В никакъв случай не се коментират не само сред приятели, но и сред най-близките хора.

Узнаването на факта на венерическата болест от половинката може да развали семейството, ако не е склонна да прости изневярата и да преживее срама, че трябва да се лекува при заразяване.

И да ходи на лекар не само веднъж по този повод, а може би няколко пъти както и на изследвания.