44-годишен мъж, след като се мести в друг град в щата Тексас, си записва час при офталмолог. Неговото безпокойство било свързано със семейната анамнеза за глаукома.

Неочаквана диагноза поставят на мъж с повишено очно налягане

Преди няколко години на мъжа му откриват повишено вътреочно налягане и приемал изписаните му лекарства.

Въпреки препаратите, тестовете показали, че налягането в очните му ябълки било над нормата.

Когато лекарят прави стандартния очен преглед с използване на ярка светлина и на микроскоп, установява любопитен феномен, т.нар. транслуминация на ириса.

Отразената светлина сияела през ириса или цветната част на двете очи. Това се случва, когато в ириса липсват участъци от пигмента, което позволява светлината да минава през тях.

На мъжа поставят диагноза синдром на пигментна дисперсия. При това състояние пигментът се изтрива от задната повърхност на ириса.

Частиците от пигмента запушват дренажната система на очите, което води до увеличаване на очното налягане, а впоследствие и до развитие на пигментна глаукома.

„Светещите” очи се откриват при млади мъже

Синдром на пигментна дисперсия се среща рядко. Най-често се открива при мъже на възраст от 20 до 30 години и може да се предава по наследство.

В този случай мъжът се подлага на лазерна терапия. Целта на процедурата е да се отпушат дренажните канали на очите.

Терапията способствала за изтичане на излишната течност от очите и допринесла за намаляване на вътреочното налягане.

Въпреки това препаратите срещу глаукома не са спрени от лекаря, вероятно мъжът ще трябва да ги приема пожизнено, предвид и наследствената предразположеност към глаукома.

За намаляване на очното налягане обикновено се изписват капки, които спомагат за нормализирането му и съответно се възпрепятства увреждането на зрителния нерв.

Най-сериозното усложнение на глаукома е увреждането на зрителния нерв, което води до необратимо намаляване на остротата на зрението. При напредване на увреждането може да се наложи хирургична интервенция.

Ако заболяването позволява, е препоръчително да се прилага консервативно лечение, да не се преминава към хирургично, което е свързано с допълнителни рискове.