Някога солта е била много скъпа и за нея са водели войни.

А днес търсим нейното скрито присъствие в храните, за да не погубим здравето си.

Една малка щипка може да направи храната вкусна, пикантна, характерна.

Затова и производителите не се скъпят да слагат сол, още повече че е прекалено евтина.

Ето кои са храните, в които има неочаквано много сол:

1. Хляб и хлебни изделия

Дори в полезния ръжен хляб, препоръчван от диетолози, в 100 грама се съдържат 600 мг сол.

В белия пшеничен хляб солта е съвсем малко по-малко – 587 грама.

А храненето на българина не минава без хляб, а това означава, че потреблението на сол само от хляба е доста сериозна част от дневната норма.

Знаете ли, че?

Според потребителски асоциации най-много сол се съдържа в черния хляб.

В някои видове, които се предлагат по магазините, концентрацията е толкова висока, както и при опаковка на чипсове.

2. Овесени ядки, каши-минутки

За да ги направят по-вкусни, производителите добавят познатата на всички нас подправка.

В една чашка овесена каша със стафиди могат да се съдържат до 210 мг сол.

3. Минерална вода

Смята се за полезна, но въпреки това някои минерални води – Девинска, Хисарска са с повишено съдържание на натрий и на хлориди.

4. Горещи супи

Първото е неизменен компонент на здравословното хранене, което сгрява в студа и благотворно влияе на състояние на стомашно-чревния тракт.

Но знаем колко сол слагаме в супата, когато я правим у дома, то количествата, които се съдържат в тези, които ни се предлагат в кафета и ресторанти могат да ни изненадат.

Една порция супа, която обогатява с 300 калории, може да съдържа половината от дневната норма сол.

Да отбележим!

За намаляване количеството сол в домашните ястия помага малка хитрост.

Купете несолена сол, така наричат тази с понижено съдържание на натрий.

Производителят добавя безопасен пълнител – калиева сол и магнезий.

Така при същия обем сол се получава по-малка концентрация натрий.

Тази сол се препоръчва за пациенти, страдащи от хипертония и бъбречни заболявания.

5. Сирена – твърди зрели и меки

В процеса на приготвяне на сирената те задължително се осоляват.

И този вкус консистенция и аромат в голяма степен зависят от съдържанието на сол.

Най-солените сирена са пресните като фета, в които на 100 грама има 1.5 грама сол.

Малко им отстъпват по-твърдите зрели, като например – пармезан.

И най-малко сол има в меките изварени сирена – например, рикота.

А в саламурените сирена, които някои кулинари не смятат и за сирене, обикновено са с много високо съдържание на сол.

По-добре е тях изобщо да ги изключим от менюто.

6. Микс ядки

Осолените ядки, семена и фъстъци по определение съдържат сол, тъй като именно в този вид най-активно се купуват, причината е, че така са най-вкусни – солени.

Производителят добавя сол, за да удължи срокът на съхранение на продукта и да направи вкуса по-ярък и по-наситен.

Така, например, в 100 грама ядки микс рядко ще срещнете по-малко от 400 мг сол, средно равно на 600-700 мг.

7. Маслини

Любимо лакомство на много българи, без което не могат да си представят празничната трапеза, също се слави с високо съдържание на сол.

В 100 грама консервиран продукт натриевият хлорид е 1500 мг или почти 1/3 от дневната доза.