Някога солта е била много скъпа и за нея са водели войни.
А днес търсим нейното скрито присъствие в храните, за да не погубим здравето си.
Една малка щипка може да направи храната вкусна, пикантна, характерна.
Затова и производителите не се скъпят да слагат сол, още повече че е прекалено евтина.
Ето кои са храните, в които има неочаквано много сол:
1. Хляб и хлебни изделия
Дори в полезния ръжен хляб, препоръчван от диетолози, в 100 грама се съдържат 600 мг сол.
В белия пшеничен хляб солта е съвсем малко по-малко – 587 грама.
А храненето на българина не минава без хляб, а това означава, че потреблението на сол само от хляба е доста сериозна част от дневната норма.
Знаете ли, че?
Според потребителски асоциации най-много сол се съдържа в черния хляб.
В някои видове, които се предлагат по магазините, концентрацията е толкова висока, както и при опаковка на чипсове.
2. Овесени ядки, каши-минутки
За да ги направят по-вкусни, производителите добавят познатата на всички нас подправка.
В една чашка овесена каша със стафиди могат да се съдържат до 210 мг сол.
3. Минерална вода
Смята се за полезна, но въпреки това някои минерални води – Девинска, Хисарска са с повишено съдържание на натрий и на хлориди.
4. Горещи супи
Първото е неизменен компонент на здравословното хранене, което сгрява в студа и благотворно влияе на състояние на стомашно-чревния тракт.
Но знаем колко сол слагаме в супата, когато я правим у дома, то количествата, които се съдържат в тези, които ни се предлагат в кафета и ресторанти могат да ни изненадат.
Една порция супа, която обогатява с 300 калории, може да съдържа половината от дневната норма сол.
Да отбележим!
За намаляване количеството сол в домашните ястия помага малка хитрост.
Купете несолена сол, така наричат тази с понижено съдържание на натрий.
Производителят добавя безопасен пълнител – калиева сол и магнезий.
Така при същия обем сол се получава по-малка концентрация натрий.
Тази сол се препоръчва за пациенти, страдащи от хипертония и бъбречни заболявания.
5. Сирена – твърди зрели и меки
В процеса на приготвяне на сирената те задължително се осоляват.
И този вкус консистенция и аромат в голяма степен зависят от съдържанието на сол.
Най-солените сирена са пресните като фета, в които на 100 грама има 1.5 грама сол.
Малко им отстъпват по-твърдите зрели, като например – пармезан.
И най-малко сол има в меките изварени сирена – например, рикота.
А в саламурените сирена, които някои кулинари не смятат и за сирене, обикновено са с много високо съдържание на сол.
По-добре е тях изобщо да ги изключим от менюто.
6. Микс ядки
Осолените ядки, семена и фъстъци по определение съдържат сол, тъй като именно в този вид най-активно се купуват, причината е, че така са най-вкусни – солени.
Производителят добавя сол, за да удължи срокът на съхранение на продукта и да направи вкуса по-ярък и по-наситен.
Така, например, в 100 грама ядки микс рядко ще срещнете по-малко от 400 мг сол, средно равно на 600-700 мг.
7. Маслини
Любимо лакомство на много българи, без което не могат да си представят празничната трапеза, също се слави с високо съдържание на сол.
В 100 грама консервиран продукт натриевият хлорид е 1500 мг или почти 1/3 от дневната доза.