Ежедневното хранене на съвременния човек често се състои от храни, които само на пръв поглед изглеждат полезни и безопасни.

Съществува и „тъмна страна“, която потребителите не познават, но пък добре позната на учени и лекари.

Въз основа на техните препоръки, трябва да преразгледаме обичайния си начин на хранене и така без особени усилия можем да се предпазим от редица сериозни заболявания.

1. Растителна сметана и диета

Вегетарианци и хора с наднормено тегло предпочитат този продукт, тъй като вярват в неговата полезност.

Но сметаната без мляко се състои от доста опасни за човешкия организъм съставки:

• Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, който може да навреди на черния дроб;
• Хидрогенирани масла, които никога не са съществували в природата и които са сред факторите за хронично възпаление;
• Изкуствени ароматизатори, които също могат да навредят на здравето;

2. Доматено пюре и храните в консерви

Полезността на самите консерванти е предмет на дискусия, тъй като повечето диетолози смятат, че трябва да се консумират храни с минимална индустриална обработка.

Но консервите остават популярни, тъй като спестяват време за приготвяне на храна, внасят и разнообразие в храненето.

В този случай става въпрос за опаковката.

Специален слой пластмаса, който покрива отвътре металните опаковки, има в състава си бисфенол-А.

Това вещество се отнася към синтетичните естрогени.

То е сред факторите за развитие на множество заболявания:

Кардиомиопатия;
• Затлъстяване;
• Диабет;
• Нарушения на репродуктивната функция;

Съвет

За по-голямо разнообразие в храненето, но без риск от неблагоприятни последствия за здравето, трябва да избираме консервирани храни в стъклени опаковки.

3. Пилешки крилца

Средното пилешко крилце е с тегло от около 81 калории и 5 грама мазнини.

Но любителите на румената коричка не се ограничават само до 1 крилце, яденето на пилешки крилца се превръща в истинска енергийна бомба.

Ако ежедневно приемаме 500 калории над нормата, за седмица лесно сме с няколко килограма отгоре.

Похапването на пилешки крилца е сигурен начин за напълняване.

Съвет

За любителите на сочните пилешки крилца на скара като алтернатива се препоръчват печени пилешки гърди.

4. Изкуствено отглеждана риба

Рибата в естествени условия е с ниски нива на наситени мазнини, а някои видове като сьомгата са с високо съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Те понижават риска от инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, хронично възпаление.

Но макар експертите да препоръчват употребата на повече морски дарове и по-малко мака, рибата, отгледана изкуствено не е полезна за здравето.

Причината е в съдържанието на канцерогенни химически съединения – полихлорирани бифенили, пестициди и антибиотици.

5. Маргарин и други храни с трансмазнини

Американски диетолог твърди, че ако трябва да избираме оръжие, което да ни лиши от работоспособност и от острота на ума, това са трансмазнините.

А освен това увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, повишават нивата на триглициридите и увреждат артериите и сърцето.

Освен това, трансмазнините въздействат неблагоприятно на мозъка, тъй като са провокатор на хронично възпаление.

6. Сладки храни с надпис „без захар“

Газираното, напитките и храни с прословута нулева калоричност са сред най-вредните.

Причина - съдържат синтетични заместители на рафинирана захар.

Тяхната безопасност и досега се поставя под съмнение, тъй като според научни изследвания изкуствените подсладители влияят неблагоприятно на метаболитни процеси.

А това ги превръща в рисков фактор за редица заболявания.