Когато телесната температура се повиши от стрес, физически натоварвания или жега, потните жлези се активират. Но сама по себе си потта не мирише – специфичната миризма, с която се борим с помощта на сапуни и дезодоранти е резултат от жизнената дейност на обитаващите кожата бактерии.

Защо понякога тази миризма става толкова остра и неприятна? Лоша новина – вина за това могат да имат дори полезни храни.

На терморегулацията и отделянето на пот храните не влияят, но някои от тях могат временно да изменят миризмата на тялото.

За да се избегне това, яжте тъмнозелена храна, богата на хлорофил – магданоз, морско зеле, която освежава дъха и прочиства дебелото черво.

Ако неприятната миризма не изчезне, се обърнете към лекар. Този симптом може да говори за хиперхидроза, хормонален дисбаланс, захарен диабет или заболявания на бъбреците.

Какви храни е по-добре изобщо да не накусваме преди важна среща и романтична вечеря? Ще изброим 7 от тях.

1. Червено месо

Богато е на желязо, цинк, фосфор, креатин и витамини от група В. За съжаление, неговата репутация беше съсипана от изследванията, които го свързаха със заболявания на бъбреците, рак, диабет и сърдечно-съдовите патологии.

Не влияе по най-добрия начин и на миризмата на тялото – бавно се разгражда в стомаха и червата, месото задейства цяла редица храносмилателни ензими и реагенти.

Продуктите от неговото разграждане се всмукват в червата, попадат в кръвта и потта. Смесвайки се с бактериите, усилват своята миризма.

Това се потвърждава и от изследвания, участници в които били жени, които се хранят с месо и вегетарианки. Миризмата на тялото на последните се оказала значително по-приятна.

2. Алкохол

На следващият ден след тежка вечер миризмата на тялото е доста специфична. И проблемът не е само в препиването – в организма спиртът се метаболизира в оцетна киселина, а след това се отделя чрез порите.

Колкото повече сте пили вечерта, толкова по-дълго се съхранява острата миризма на тялото.

3. Зеле

В него се съдържат много калий и антиоксиданти. Но броколите, бялото зеле, карфиолът и брюкселското зеле също съдържат сяра – химическо вещество с остра неприятна миризма, която се усилва, като се смесва с бактериите в потта.

4. Яйца

Богати са на холин, който макар и полезен за черния дроб и мозъка, в големи количества могат да предизвикат рибена миризма на тялото.

5. Подправки

Лук, чесън и къри – популярни и евтини подправки, които правят ястията ароматни и активизират обмяната на веществата. Но също съдържат сяра, изпускаща неприятна миризма.

Попадайки в кръвта, съединенията излизат навън заедно с дъха и потта, придавайки на тялото специфична миризма на кисело.

6. Нисковъглехидратна храна

Въглехидратите са един от основните източници на енергия за мускулите и мозъка. Ако изчезнат от менюто, като алтернативно гориво организмът започва да образува кетонови тела.

Едно от тях е силно миризливият ацетон. Особено забележима е миризмата му при диабетици, но променя и като цяло ароматът на тялото.

7. Аспержи

Известно е, че консумацията на аспержи е една от причината за амонячна миризма на урината. Макар и този безвреден ефект обикновено да не продължава повече от 2 часа, миризмата на тялото може за дълго време да се развали.

Проблемът е, че при процеса на смилане на аспержите се отделя метантиол – газ с отвратителна миризма, който също се образува в резултат на гниенето на белтъците и влиза в състава на чревните газове на човека.