Най-накрая откриха истинската причина за болестта на Крон
Полезно

Страхотна новина за хората, за които лечението на това заболяване е истинско мъчение.

Хората с болестта на Крон познават много добре неприятните симптоми, но лекарите не могат да кажат каква е основната причина за развитието на чревното възпалително заболяване.

Повечето експерти подозират, че е резултат от атакуване от имунната система на здрави клетки, погрешно стимулирана от бактериите в стомашно чревния тракт.

Сега, ново проучване идентифицира специфични гъбички и 2 бактерии, които да имат основен принос за развитието на болестта при повечето хора.

Сред стотиците видове бактерии и гъбички, обитаващи червата, може да се каже, че 3 от тях са идентифицирани като свързани в значителна степен с болестта на Крон.

Предходни проучвания са установявали, че Е.коли допринася за симптомите на заболяването, но това е първото проучване, което показва, че бактерията Serratia marcescens и гъбичката Candida tropicalis също участват в развитието на патологичния процес.

За болестта на Крон допринасят и други фактори – номер 1 – това е генетиката и номер 2 – е околната среда, което включва и това, с което човек се храни.

Проучването се приема за достоверно, тъй като се сравняват хора, страдащи от чревното възпалително заболяване, както със здрави хора, които нямат нищо общо с тях, така и с техните членове на семейството, които нямат болест на Крон.

Това е важно, защото членовете на семейството споделят гени, обща среда на живот и храна, и учените успели изолират какво разграничава микробиомите на болните от Крон и техните най-близки, които не страдат от тази болест.

Изследователите анализирали фекални проби от 20 пациенти с Крон и 28 здрави хора от 9 различни семейства, като 21 пациенти от 4 различни семейства нямали болен от Крон в родата.

Установило се наличие на Е.коли и Сератия марцешенс и Кандида Тропикалис при участниците, страдащи от болестта на Крон – като количествата на тези микроорганизми били значително повече, отколкото при техните роднини, които нямали здравословни проблеми.

Изследователите провели допълнителни тестове, за да проверят какво се случва, когато 2 бактерии и гъбички си взаимодействат.

Заедно организмите образували тънко, мазно покритие от микроорганизми, които можели да се прикрепят към различни органи на тялото, тоест и към червата, което вероятно би причинявало същия тип възпаление, познато при хората с болестта на Крон.

По-добри възможности за лечение

Лекарите предписват различни лекарства, които помагат за намаляване на възпалението, причинено от болестта на Крон и за намаляване на симптомите.

Но откриването на нови методи за лечение е важно, защото хронично възпаление в стомашно-чревния тракт създава предпоставки за развитие на язви, фистули и нарушаване абсорбцията на хранителните вещества, както и силни болки и много силна умора.

В някои случаи се налага и хирургично лечение. А също болестта на Крон увеличава риска от рак на дебелото черво и други здравословни проблеми като анемия, остеопороза и чернодробно заболяване.

Благодарение на ново откритие, учените направиха голяма крачка към разработването на по-добри възможности за лечение на заболяването.

Една от възможностите е пробиотик с правилния микс от добри бактерии, които контролират патогенните, предизвикващи симптомите на болестта на Крон.

Също се създава възможност за разработването на лекарства, които ще попречат на взаимодействието на тези 2 вида бактерии и гъбичка, и така възпалителните изменения ще изчезнат.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 210

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg