Изследваният показват, че човек в зряла възраст има нужда от 7 часа сън всяка нощ, за да функционира неговият организъм отлично, и да се чувства добре. Много хора обаче спят доста по-малко. И понякога виновна за това е тяхната работа.

При практикуването на кои професии се спи най-малко

Защо е толкова важно да започнем да се наспиваме

1.Авиодиспечер

Дори и когато на карта е поставен животът на стотици хиляди хора, човешкият организъм понякога се предава. Новините, в които се разказва как авиодиспечер е заспал на работа, красноречиво говорят за трудности на тази отговорна професия.

Трудно е да бъдеш нащрек цяла нощ, когато циркадните ритми на организма не съвпадат с работния график.

Работата на смени, която продължава с години, нарушава биологичните ритми на организма – в часовете, в които трябва на човек му е трудно да заспи, а сънливостта атакува, когато трябва да се бодърства.

2.Мениджър

Ако имате строг и взискателен началник, това може да бъде малка част от проблема. Всичко е много по-сложно, когато началник ставате вие, особено когато се налага да ръководите цял отдел.

Проучванията показват, че старшите мениджъри изразходват много ресурси и време за контрол на работата на подчинените, съответно спят по-малко.

Социологическо проучване дори установява директна корелация между непълноценния сън и неудовлетвореност от работата. Накратко, колкото по-малко спим, толкова по-голямо зло ни се струва работата ни.

3.Здравни работници – персонал на болници

За да се осигури непрекъсната грижа за пациентите, на медицинския персонал на болниците им се налага да работят на смени. Освен това в рамките на смяната работещият няма време да седне да почине, още по-малко пък да хапне нещо.

Проведените изследвания показват, че медицинският персонал на болниците два пъти по-често се озовават в катастрофи зад волана на своя автомобил след дълга смяна.

Освен това дългите работни часове се отразяват неминуемо на медицинския персонал – в края на смяната е по-вероятно да допуснат грешка при поставянето на диагноза.

Според статистиката в Нидерландия живеят най-щастливите по отношение на продължителността на съня хора. Всяка нощ те спят не по-малко от 8 часа и 5 минути.

4.Работещ в производството

Основната цел на всяка индустрия е да увеличава производството и да се продава повече продукция. Хората се оказват малки пешки в голяма игра. Принудени да работят на смени, те губят възможност да се наспят добре.

В сравнение с работещите, които се трудят по утвърден график с едни и същи работни часове през делничните дни, тези, които са на смени доста по-често спят по-малко от 6 часа в работещите дни.

Недоспиването не само увеличава риска от травмиране в производството, но е свързано със сериозни последствия за здравето – развитие на захарен диабет, хипертония, депресии.

5.Системен администратор

Повечето хора избират да бодърстват, когато си поискат, но с тази професия са принудени да дежурят, за да осигурят достъп до онлайн услуги непрекъснато – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Благодарение на тях получаваме достъп до всеки сайт денонощно, можем да играем на любимите игри, да купуваме дрехи и книги, да сваляме музика и да гледаме филми в режим 24/7.

6.Полицай

Охрана на обществения ред в нощните часове е ангажимент на полицията. Някои редови полицаи са на смени не само през нощта, но и през почивните и празничните дни.

Широкото разминаване на смените и рязкото преминаване от дневни към нощни, и тяхното постоянно редуване, това е още един голям проблем, отколкото просто да работим през нощта по предварително съставен график.

Изследванията на работните места показват, че хората, които се трудят на смени, обикновено са по-малко бдителни през последните 4 часа на 12-часов работен ден. И това е много обезпокоителен показател, отчитайки, че тази професия е свързана със здравето и безопасността на обществото.

7.Пилот на самолет

Освен полетите през нощта се появява и друг проблем, смяната на часовите пояси, тъй като от пилотите се носи цялата отговорност за въздухоплавателното средство и за пътуващите в него, както и за целия негов персонал.

За да се избегне преумора, умора и загуба на бдителност, се изисква от пилотите да са спали минимум 8 часа преди полет.

8.Тираджии

Шофьорите на камиони също предпочитат да пътуват през нощта. Това помага да се избегне интензивното пътно движение и да се намали времето за доставка на стоки.

За съжаление, пътуванията през нощта рядко преминават без последствия. Най-често пътно-транспортните произшествия на пътя са свързани с възникване на сънливост, заради недоспиване.