Много хора в определен момент от живота усещат, че желанието им за секс не е това, което е било някога.

Понякога намаляването на либидото се дължи на медицински проблем. Но при повечето хора проблемът лесно може да бъде разрешен, без да се прибягва до опасни лекарства или други вредни добавки. Посочените по-долу храни са естествени, безопасни и ефективни стимулатори на либидото.

1. Стриди – тези миди от дълбока древност се възприемат като любовно лекарство. Съществува нещо общо между Клеопатра и Казанова, те са обичали стриди. Легендата разказва, че Казанова е изяждал по няколко десетки стриди дневно. Повечето венециански рицарски романи съдържат сцени с прелъстяване на весталка от рицар чрез плъзгане на стрида от неговата до нейната уста. В действителност, сегашните изследвания потвърждават това, което се е подозирало от векове. Стридите повишават нивата на допамина, който стимулира сексуалното желание при мъжете и жените. Представителите на семейство Миди също са с високо съдържание на цинк, който е от жизненоважно значение за синтеза на нормални количества тестостерон и производството на здрави сперматозоиди.

2. Диня – някои експерти определиха динята като новата виагра. Изследователи от Тексаския университет, САЩ обявиха, че яденето на диня осигурява подобно на виаграта въздействие върху кръвоносните съдове и може да увеличи сексуалното желание. Този охлаждащ и освежаващ плод съдържа аминокиселината цитрулин, която е полезна за сърдечно-съдовата система и спомага за разширяването на кръвоносните съдове, увеличаващи сексуалното желание.

3. Шоколад – всичко негови видове се произвеждат от какаови зърна. В своя преработен вид те са известни като какао. Ацтеките са определяли какаото като храна на боговете. Експертите по диетично хранене също са на мнение, че суровото какао в неговата необработена форма, са супер храна. То има повече антиоксиданти от зеления чай или червеното вино. Суровото какао също така съдържа фенилетиламин, който стимулира усещането за възбуда и общото чувство за благосъстояние на организма. В наскоро публикувано изследване се установява, че жените, които са се наслаждавали на парче шоколад всеки ден, са имали по-активен сексуален живот в сравнение с тези, които не са го правили.

4. Аспержи – многогодишното растение, известно със специфичната си форма, е с високо съдържание на витамин В9, познат и като фолиева киселина, която спомага за увеличаване на производството на хистамин. Това вещество е важно за здравословното сексуалното желание, както при мъжете, така и при жените.

5. Авокадо – един скорошен доклад посочва, че органичното сицилианско авокадо е изключително търсено в Европа. Древното ацтекско наименование на плода “ahuacatl” или тестис, поради специфичната му форма. Католическите испански свещеници са намирали авокадото за толкова силен афродизиак, че са забранили употребата му на своите енориаши.

6. Мака /Lepidiummeyenii/– известно е на мнозина с наименованието перуанска естествена виагра. Според познавачи на периунската култура растението се използва за увеличаване на силата, издръжливостта, енергията, плодовидостта и либидото.

7. Тиквени семки – подобно на стридите, тиквените семена са с високо съдържание на цинк, който е от съществено значение за производството на здрави и подвижни сперматозоиди и за предотвратяване на дефицит на тестостерон при мъжете. Също така са богати на витамини и минерали на либидото като витамин В, С, Е, Д, К и минерали – основно калций, калий, ниацин и фосфор.