Мозъкът е най-удивителният и слабо проучен орган на тялото, който регулира на практика всички процеси в организма и ни осигурява пълноценен живот.

Ето защо е толкова важно да го поддържаме в оптимално състояние и със здравословно хранене.

Врагове на невидим фронт – храни, които вредят на мозъка

Авокадо, ягоди, черен шоколад стимулират мозъчната функция, а други оказват пагубно влияние. За да защитим нервните клетки и да запазим ума в добро състояние до дълбока старост, трябва да ограничим максимално определени храни.

1.Пържено

Всички знаят, че този метод за приготвяне на храната унищожава полезните вещества в тях. Тези храни са вредни за талията, но могат да се отразят неблагоприятно и на мозъка.

Според изследване, публикувано в списание JAMA Neurology, храната, която запушва кръвоносните съдове, може не само да понижи когнитивната функция на мозъка, но и да увеличи риска от болест на Алцхаймер.

Учени от Университета Алабама стигат до заключението, че ако се яде много пържено, се повлиява неблагоприятно на способността за възприемане на информация.

2.Бял ориз

Известно е, че една храна е толкова по-полезна, колкото е по-малко обработена. Повечето такива храни са с нисък гликемичен индекс и следователно по-дълго се усвояват от организма.

Белият ориз, както и белият хляб, а също и други обработени зърнени, не могат да се похвалят с това.

Храните с висок гликемичен индекс при прекомерна употреба е възможно да оказват неблагоприятно влияние на психическото здраве.

Освен гликемичен индекс трябва да се отчита и гликемичното натоварване. Съществуват изследвания, които доказват, че прекаляването с храни с висок гликемичен индекс и високо гликемично натоварване влошават мозъчната функция.

3.Газирано

Известно е, че в тези изпълнени с мехурчета газ напитки се съдържат много захари и калории, затова не са препоръчителни за хора с наднормено тегло.

Но някои съставки, които влизат в състава на газираното, могат да окажат неблагоприятно влияние също и на мозъка. Става въпрос за изкуствените подсладители, например, аспартам, които за намаляване на себестойността на газираните напитки.

Аспартам Е951 е противопоказен при фенилкетонурия. Забранен е за използване в детски храни, с изключение на тези, които са показни за хранене на деца с диабет или със затлъстяване.

По данни от изследване, публикувано в Европейския журнал по клинично хранене, този подсладител може да предизвика главоболие и безсъние.

Ако с него се прекалява ежедневно, тоест приемат се повече от 40-50 мг на килограм тегло, то това води до понижаване на когнитивните функции и влошаване на паметта.

Изследванията относно влиянието на аспартама върху човешкия организъм са нееднакви и противоречиви, затова и няма забрана за използването му.

Съществуват само препоръки, които призовават да не се превишава дневната допустима доза.

4.Мазни меса – агнешко, свинско

Отдавна е известно, че прекаляването с мазното води до наднормено тегло, което на свой ред повишава риска от диабет и от сърдечно-съдови заболявания.

Последните проучвания показват, че под прицел е също и мозъкът ни. Прекаляването с храни, богати на наситени мазнини, особено в съчетание с прости въглехидрати, може да доведе до нарушаване на когнитивната функция. Повишава се риска от развитие на болест на Алцхаймер.

5.Захарни изделия

Бисквити, торти, сладкиши, вафли – всичко това е много апетитно и вкусно. Но толкова ли е полезно?

Тези храни най-често са причина за допълнителни сантиметри по бедрата и талията, но как могат да навредят на мозъка.

Недостатъкът на захарните изделия е, че могат да съдържат трансмазнини, соево масло, огромно количество добавена захар или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Всички тези съставки понижават умствената активност и влошават паметта.

6.Соев сос

На фона на нарасналата популярност на японската кухня и най-вече на суши и ролца от раци, соевият сос също започна да се използва масово.

Очевиден негов недостатък е в голямото количество сол – почти 40% от препоръчителната дневна норма в една супена лъжица. Оказва се, че това не е полезно за мозъка.

Прекомерната употреба на сол може да доведе до нарушаване на кръвообращението в мозъчните съдове, вследствие на което се влошава паметта и се затруднява концентрацията. 

7.Алкохол – атрофия на хипокампа

Дори 6-9 питиета седмично могат да предизвикат атрофия на хипокампа. Това е участък на мозъка, който отговаря за задържане на информацията в краткосрочната памет. Там се филтрира и впоследствие се изпраща за дългосрочно съхранение.