И бананите и гроздето далеч не са първите.

Плодовете се отнасят към групата хранителни продукти, с които често хората се заблуждават. На пръв поглед изглежда – мазнини няма, не са вредни, но пък са богати на витамини и хранителни вещества.

Но много от нас забравят за захарта, която се отнася към въглехидратите. В малки дози захарите са полезни за организма, но в големи количества вредят.

И на първо място са вредни за фигурата, защото въглехидратите значително увеличават калоричността на самия продукт.

Разбира се, ако хапнете няколко банани или мандарини днес, а и всеки ден да го правите, няма да навредите на фигурата си, но ако ядете с килограми и постоянно, то това не е препоръчително.

Вероятно често се чували от ваши приятелки, че спазват плодова диета и се питат защо не отслабват. Причината за липсата на резултати бе посочена по-горе.

Така че ако искате да запазите хармонична фигурата си и не желаете да напълнявате, то тогава е добре да сте наясно кои са плодовете с най-високо съдържание на прости въглехидрати, най-често – това са именно захари, които ги правят доста сладки.

Този списък с 7-те плодове най-богати на захари е изготвен от аграрното министерство на САЩ.

1. Сушени плодове

Действително полезен продукт, особено за настоящите зимни месеци, когато изобилие от пресни плодове и зеленчуци липсва на пазара.

Но това важи, само ако тези плодове се консумират с мярка – около 1 шепа дневно, тоест около 50 грама, в противен случай повече вредят, отколкото да помагат за подобряване не само на здравето, но и развалят фигурата.

Сушени сливи – в 100 грама от тях се съдържат 49 грама въглехидрати, по-голямата част, от които захари, над 40 грама и 209 килокалории.

Сушени кайсии – 36 грама въглехидрати, над 30 от тях са захари и 157 килокалории. Стафиди – също не са за подценяване, 31 грама въглехидрати, 28 от тях захари и 123 килокалории.

Внимание – ако сушените плодове са произведени, тоест изсушени с добавена захар, то тогава енергийната им стойност се повишава с почти 2 пъти, като този факт трябва да се има предвид, когато купувате пакетирани сушени плодове.

2. Смокини

Макар и въглехидратите да са по-малко – 23 грама, също не е желателно да се прекалява с тях, а калориите са под 100 – 93 килокалории.

3. Банани

Можете да си позволявате по 2-3 банана дневно, без да се притеснявате за фигурата си – 15 грама въглехидрати, от които захари – 12 грама и 67 килокалории за 100 грама.

4. Грозде

13 грама въглехидрати, от които захарите са 11 грама, за количество от грама и 52 калории. Но трябва да се има предвид, че колкото по-сладко е гроздето.

5. Мандарини

Едни от предпочитаните през настоящия зимен сезон плодове, също не трябва да се подценяват що се отнася до вредата, която могат да нанесат на фигурата, в случай че се прекалява с тях. 11 грама въглехидрати на 100 грама и 52 килокалории.

6. Ананас

Един от полезните за храносмилането плодове, поради съдържащото специфично вещество, което подпомага разграждането на храната в храносмилателната система.

10 грама въглехидрати, от които 8 грама захари и 41 килокалории енергийна стойност.

7. Круши

Типичен есенен плод, който се радва на доста голяма популярност у нас, именно защото е сладък, а и същевременно полезен и за храносмилането и за правилното функциониране на бъбреците.