От грип умират хора по различни причини. Най-честата причина за летален изход е развитието на тежки усложнения, които възникват, ако грипът не се лекува.

Статистиката за грипа

Според данни на Световната здравна организация, ежегодно от грип се разболява 10% от населението на планетата, тоест 600-700 млн. души. От тях около 500 хиляди стават жертви на грипа.

Не сте прочели грешно – всяка година от грип умират половин милион души. При това умират не само от свински грип, но и от други разновидности на заболяването.

От 500 хиляди души, умрели грип, приблизително 25% от хората умират именно от грипния вирус.

Що се отнася до останалите, то летален изход при тях се регистрира вече след грипа, когато вирус в организма вече няма, а смъртта настъпва в резултат на усложнения.

Усложненията са основната причина за смъртта

Грипът е толкова страшен, колкото неговите усложнения. Ако навреме не се започне лечение на грипа или се провежда неадекватна терапия, то заболяването може да доведе до появата на усложнения.

За тежки усложнения на грипа могат да се смятат хеморагичния оток на белите дробове, а също и оттока на мозъка.

Най-често не напълно излекуваният грип се усложнява от бактериална инфекция на белите дробове, което изисква сериозно лечение, като основно се прилагат антибиотици.

Отслабеният организъм, например при хронични заболявания на вътрешните органи, при сериозни усложнения от грипа е възможно и да не оцелее.

С какво по-точно е опасен грипният вирус?

Освен усложненията, опасен е и самият грипен вирус, който води до развитието на следните изменения в организма на болния:

• Грипният вирус води до развитието на силна интоксикация, която се съпровожда с висока температура и силно главоболие;

• При инфектиране с грипния вирус се разрушават малките кръвоносни съдове, което води до предразположеност към кръвотечения и кръвоизливи в тъканите.

• Нарушава се обменът на кислород в клетките, което води до кислороден глад и дихателна недостатъчност;

• Засягат се кръвоносните съдове на сърцето, което е възможно да способства за развитието на инфаркт на миокарда и на инсулт;

Неправилна диагностика

Една от причините за настъпване на смърт от грип е грешка на лекарите при провеждане на диагностика. За съжаление, достоверната диагностика на грипа, с идентификация на вируса, се провежда рядко.

Обикновено това се прави само в особено тежки случаи, когато болният е постъпил с усложнения в болница.

Принципно лекарят, основавайки се на външните симптоми на заболяването, препоръчва на пациента да си почива у дома и да пие повече течности, което разбира се е правилно, но е недостатъчно за лечение на грипа.

В този случай съществува висока вероятност от развитие на усложнения.

Кой е в рисковата група?

Ако здрав човек обикновено се справя с инфекцията без „драматични“ последствия, то хората с отслабен организъм често не са в състояние на противостоят на заболяването. Най-тежко грипът се понася от следните категории хора:

• Деца до 5 години, чиято имунна система още не готова да даде достоен отпор на вирусната инфекция;
• Възрастните хора над 65-годишна възраст, които също са уязвими пред вирусната инфекция;
• Лицата с неврологични разстройства;
• Хората, страдащи от бронхиална астма;
• Хората с хронични заболявания на бъбреците, на черния дроб и на белите дробове;
• С отслабен имунитет и имунен дефицит;
• Хората със заболявания на кръвта или имунен дефицит;