Лятото е в самия си разгар. Красивата коса, която блести и прелива на слънце, изглежда очарователно. Но днешната идилия не е повод да забравяме за мерките за безопасност.

За да остане косата по-здрава и да изглежда красиво, има нужда от защита.

Как да я обезпечим?

Слънце в косите – рисковете на горещото лято

През топлите сутрин и горещите следобед летни дни слънцето може да навреди на здравето на кожата и косата.

Когато си почиваме на морския бряг или се грижим за цветята на терасата или на вилата, оказват въздействие и други негативни фактори.

Това може да е хладен вятър в косите, хлорираната вода в басейна или солената в морето. Също и повишената влажност, прахът в града и естествените замърсявания. Всичко това е тежко изпитание за косата:

  • Продължителното пребиваване на слънце може да увреди защитния слой на липидите на кожата и косата, които действат като естествена смазка и се предотвратяват възможни увреждания. Най-силно от това страдат веещите се коси.
  • Слънцето също може да увреди вътрешната структура на косата, отслабвайки ги и способствайки за появата на цъфтящи краища.
  • Ако косата е боядисана, то летните негативни фактори имат още по-силно влияние върху тях, правейки ги по-сухи, порести и се стига до накъсване. Ултравиолетовите лъчи освен това разрушават цвета на косата и водят до по-бързото ѝ изгаряне.
  • Прах, секретите от мастните жлези и други замърсявания на скалпа могат да предизвикат раздразнение и сърбеж, да способстват за появата на пърхот и дерматологични заболявания.

Всичко това са сериозни аргументи да се погрижим за своите коси. За щастие, това е много просто да се направи.

Оздравяващи съвети по грижа за косата през лятото

1. Подстригване на цъфтящите върхове

Особено важно е това да се направи при дълга коса. При цъфтящи краища на косата се стига до бързото раздвояване и усукване на косъма, затова не трябва да жалим нацъфтелите краища.

Качественото подстригване позволява да се съхрани дължината и здравето на самия косъм, и така след края на лятото косата ще изглежда също така отлично както и в началото.

Експертите съветват да подстригваме връхчетата на сухата коса поне веднъж на 3-4 седмици.

2.Носене на шапка

Това изглежда очевидно, но за съжаление, малко хора спазват тази препоръка. Широкополата шапка е от полза не само за косата, но и за здравето на скалпа.

Винаги помнете, че ултравиолетовите лъчи повишават риска от пигментации и преждевременни бръчки.

3.Грижа за запазване на цвета

Ако косата е боядисана, то през лятото има нужда от специална грижа. Химическите вещества, които влизат в състава на боята, в тандем със слънчевите лъчи могат да изменят цвета на косата и да разрушат тяхната структура.

Ежедневно нанасяйте на косата продукти, специално разработени за интензивно овлажняване и защита на боядисаните коси от ултравиолетовите лъчи. Тази козметика е най-добрата профилактика на възможни проблеми.

Избирайте средства с по-леки текстури, които не правят по-тежки кичурите и не ги лишават от обем в корените – козметика на ампули, серуми, кремове и мусове.

4.Без допълнително топлина

През лятото косата няма нужда от допълнителен стрес. По-добре се откажете от оформянето на косата с термоприбори като преса за изправяне, маша за къдрене и сушене със сешоар. Опитайте натурални способи за оформяне на косата.

5.Не прекалявайте с миенето на косата

Нанасянето на балсам може да е полезно за косата, но прекалено честото миене се смята за по-скоро вредно.

През по-топлите месеци мийте косата поне през ден. В дните, в които не я миете, изплаквайте косата с ябълков оцет или използвайте сух шампоан. А ако вече сте се настроили за пълноценно миене на косата, се съсредоточете върху миенето на косата, като леко я масажирате, а косата изплакнете със сапунена вода, избягвайки триене.

Винаги мийте косата с шампоан след посещение на басейн с хлорирана вода. Изследване от 2010 г. показва, че това помага за предотвратяване на разрушаване на структурата на косата от химията във водата в басейна.

6.Пийте повече вода

Можете да правите всичко изброено по-горе, но за да защитите пълноценно косата от слънцето, е необходимо овлажняване на косата отвътре – с повече течности и храни с високо съдържание на вода.