Младото поколение често се обижда, когато по-старото иска внуци по-бързо. А изследванията на учените подкрепят по-възрастните. От 1973 г. по цял свят се наблюдава намаляване на количеството сперматозоиди в семенната течност на мъжете. И ако не се планира на време дете, то след това е възможно да не се стигне до успех.

Какви навици на мъжете скъпоценната им семенна течност

1.Удоволствие без защита

Ако мъжът не планира в близко бъдеще да става баща, то трябва да използва презервативи, дори и жената да приема противозачатъчни. Тези препоръки се дават от учените на силния пол. Но само 24,8% от мъжете използват винаги предпазно средство при интимни ласки.

При отчитане на факта, че поне 50% от населението на Земята, поне веднъж се е сблъсквало с венерическа болест, то тези мерки за безопасност съвсем не са излишни.

Някои инфекции, които се предават по полов път, например, гонорея, могат да доведат до необратимо увреждане на тестисите при мъжете, и следователно до проблеми с фертилността.

2.Истината във виното

И не само в него, но и в други спиртни напитки. Злоупотребата с алкохол може да доведе до изменения на нивата на мъжкия хормон тестостерон, отравяне на организма с токсини и да се предизвикат други нежелани негативни ефекти, които понижават общото количество сперматозоиди в еякулата.

3.Тютюнопушене

Учените определят пушенето като пандемия на 21 век. Според данни на СЗО на всеки 8 минути по все загива 1 човек от проблеми със здравето, предизвикани от тютюнопушене.

Ако тази информация не е достатъчна, за да бъде убеден мъжът да спре да пуши, то следва да се отчита при дръпване на цигара се освобождава въглероден оксид – безцветен газ без вкус и миризма с висок токсичен потенциал. Отравя организма и значително се влошава качеството на спермата.

4.Прекаляване с леките наркотици

Дори безобиден навик като пушенето на марихуана може да окаже огромно влияние на способността на мъжа да зачева.

Според изследване от 2015 г. мъжете, които веднъж седмично и повече пушат трева, са с 1/3 по-малко сперматозоиди от нормата.

5.Съмнителни добавки за мускули и сила

Някои хранителни добавки, на които трениращите поставят акцент, влияят на хормоналния фон, което може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

В рисковата група са не само мъжете, които приемат съмнителни добавки, но и тези, които се доверяват на популярни спортни храни. Без лекарски контрол всякакви добавки и допълнения към стандартната храна могат да бъдат последвани от влошаване качеството на спермата.

6.Ядене на преработено месо

Мъжете, които постоянно похапват обработено месо – колбаси, шунка, месни полуфабрикати от магазина, обикновено са с по-ниско качество на сперматозоиди в еякулата.

И макар учените да не назовават точните причини за това, има предположения, че понижаване на качеството на спермата да доведе до наднормено тегло.

Представителите на силния пол, които прекаляват с преработеното месо, са по-често с наднормени килограми. Сравнението е с тези, които не обичат полуфабрикати, дюнери и бургери.

7.Повечко соеви продукти

В рисковата група са също и мъжете вегетарианци. Основен източник на белтъчини за тях са соевите продукти.

Според изследване от 2008 г., публикувано в издание на Оксфорд, мъжете, които ежедневно са дори на половината от порциите соеви продукти, например, сирене тофу, са с 40 млн. по-малко сперматозоиди в един милилитър семенна течност.

Учените предполагат, че това е свързано с факта, че действието на соята на организма е аналогично на естрогените.

8.Рядко планиране на интимни срещи

По-рано се смяташе, че колкото по-често двойката се отдава на интимни ласки, толкова по-ниски са показателите на семенната течност на мъжа. Последните изследвания показват, че е точно обратното.

Мъжете, които еякулират всеки ден в продължение на седмица, са с по-високо качество на семенната течност в сравнение с тези, които се отдавали на интимна наслада по-рядко. Данните от изследването са публикувани в рецензирано издание за репродуктивна медицина.