Климатичните промени създават огромна опасност за планетата, на която живеем, за растенията и животните. Променят се специфичните условия, без които селското стопанство не може повече да процъфтява.

8 храни изчезват, заради климатичните промени

Изчезването на една или няколко от тези храни може да е фатално и фундаментално, тъй като настъпва пълна промяна на екосистемата. На първо място в списъка на изчезващите са пчелните продукти.

Опрашването на значителна част от растенията, които използваме за храна, зависи от медоносните пчели.

Плодове и не само

Под заплаха от изчезване са храни както от животински, така и от растителен произход. Първо, това са плодове, ядки, зърнени. Тези изменения съществено могат да повлияят на храненето и на начина на живот.

1.Мед

Измирането на пчелите може да повлияе на много различни растения и хранителни продукти, които се произвеждат от тях. По-малко количество пчели ще произвеждат по-малко вкусен мед.

Без пчели цели екосистеми могат да рухнат и цените на хранителните продукти ще започнат да нарастват.

И не само растенията, но и животните зависят от растенията, опрашвани от пчелите. След изчезване на пчелите, плодовите дървета ще спрат да дават плод.

За защита на пчелите е необходимо намаляване използването на пестициди за отглеждане на плодови дървета и храсти, тъй като отслабват имунитета на пчелите и ги правят по-възприемчиви към заболявания.

Дори самите ние, ако имаме градина, трябва да се опитаме да използваме по-безопасни химикали против насекоми и вредители, или да пробваме с народни средства – пипер, чесън, сапун или горчица.

2.Авокадо

Това е едно от видовете плодови дървета, за които е необходимо опрашване от пчелите. След изчезване на насекомите е възможно да се лишим от тези плодове.

Още една причина за намаляване на реколтата от авокадо е необходимостта от много вода при отглеждане. И при недостиг отглеждането на тези дървета може да стане прекалено трудоемко.

3.Банани

Още едни плодове, които могат да изчезнат. По цял свят нарастващите нива на замърсяване и нестабилните климатични и температурни условия влияят на това колко добра ще бъде реколтата.

Бананите, например, растат при умерени температурни условия, за да узреят се нуждаят от постоянно поливане. Фермерите сега са принудени да инвестират в скъпи системи за напояване, за да узряват бананите.

В историята вече е имало случаи, в които популярният сорт банани – Кавендиш, става жертва на болест, която унищожава банановите плантации по цял свят.

4.Бадеми

Суша и липса на пчели – това са само 2 от причините, поради които бадемите са под заплаха от изчезване.

За отглеждане на бадеми са необходими големи количества вода, а недостигът, поради изменения на климата, може да окаже огромно влияние на бадемовите дървета.

5.Ягоди

Нестабилните климатични условия в сезона на събиране на реколтата от ягоди води до съществено намаляване на продукцията на този плод.

Постепенното изменение на температурните условия води до забавяне на цъфтенето. А това може да означава само едно – постоянно намаляване на реколтата, а също и нарастване на цените.

Какви храни още могат да изчезнат

6.Пшеница, царевица, ориз

Под заплаха от изчезване са не само плодовете, но и други храни. В изследването било установено, че пшеница, царевица и ориз, най-важните култури за хората по цял свят, са под заплаха от изчезване.

По данни на ФАО реколтата от пшеница, царевица и ориз съставлява 51% от общото потребление на всички зърнени по света. И се очаква към 2050 световното търсене на селскостопански продукти да нарасне с 33%.

7.Фъстъци

Тези прекрасни ядки или по-скоро бобови, но за тяхното отглеждане е необходима стабилна температура.

С твърде малко вода те няма да пораснат, а с твърде много се покриват с плесен. Не реагират добре и на високи температури. Стръковете изгарят и спират да растат.

Наложителна промяна на някои навици

Изчезването на някои храни е възможно и да промени начина на хранене. Определена част от потребителите ще трябва да променят своите навици.

8.Вина и грозде

Промени ще настъпят и във винопроизводството – климатичните промени и изчезването на пчелите е възможно да ограничат производството на грозде, и да загубим познатите ни сортове вина.