Постменопаузална остеопороза – това е разпространено патологично състояние, при което намалява минералната плътност на костните структури и нарастват деструктивните изменения в тях на фона на менопауза.

Остеопороза от менопауза – защо се развива болестта

В основата на развитие на тази болест са системни метаболитни нарушения, предизвикани от значително понижаване на нивата на естрогените.

В преобладаващия брой случаи това заболяване не се проявява дълго време. Възникналите нарушения се откриват само след случайно счупване, възникналата фрактура е от на пръв поглед съвсем незначителна травма. 

Тази форма на остеопороза предразполага към бавно прогресиращо протичане. При правилно назначено и проведено лечение и строго спазване на всички препоръки могат да се избегнат сериозни последствия.

Постменопаузална остеопороза е често срещано заболяване. По данни на Световната здравна организация се открива при около 30% от жените над 50 години.

При остеопороза най-често се засягат тези структури, в състава на които преобладава гъбестото вещество.

Практиката показва, че към 70-годишна възраст тази болест се открива на всяка втора жена. Когато минералната плътност на костта се понижи с 10%, вероятността от възникване на фрактури се повишава с 2 или 3 пъти.

Специфични за остеопороза изменения най-често се откриват в костните структури, съдържащи в себе си голямо количество гъбесто вещество.

Най-голяма опасност в тази връзка представлява нарушение на целостта на прешлените, което може да стане причина за инвалидност на жената.

Ниски нива на естрогени – провокиращ фактор за остеопороза

Основен провокиращ фактор за развитие на тази болест са понижените нива на естрогени.

Отдавна е известната ролята на женските полови хормони в метаболизма на калция, който взема непосредствено участие в поддържане на здравината на костните структури, обновяване на техните тъкани и т.н.

Постепенното понижаване на нивата на естрогените в периода след менопауза – това е нормално явление, което е характерно за всяка жена с напредване на възрастта.

За развитие на хипоестрогения могат да способстват някои гинекологични заболявания, прием на лекарствени препарати, потискащи синтеза на естрогени, и т.н.

Здравината на костите намалява и от неправилно хранене, когато жената не си набавя от храната необходимото количество калций, който се съдържа в млечните продукти, зеленчуците и т.н.

Ако на този фон се похапва повече въглехидратна или твърде мазна храна, вероятността от развитие на остеопороза значително се повишава.

Други предразполагащи фактори за възникване на тази болест са ниски нива на двигателна активност, наднормено тегло, вредни навици, наследствена предразположеност.

Небалансираното хранене и останалите фактори само повишават риска от формиране на остеопороза. Основната причина е понижения синтез на естрогени.

Симптоми при постменопаузална остеопороза

Това заболяване дълго време може да протича безсимптомно. Жената разбира едва след фрактура, тъй като за възникването ѝ е достатъчна съвсем незначителна травма. 

Понякога клиничната картина все пак присъства, с постепенно прогресиращ характер, състои се от симптоми като дискомфорт в засегната област.

В повечето случаи се засяга първично областта на кръста. Възниква болезненост на това място, която става по-интензивна при всяко физическо натоварване.

С течение на времето болки се появяват и в други области. Първоначално за намаляване на неприятните усещания помага физическия покой, но с течение на времето този метод престава да е ефективен.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагнозата при това заболяване се състои от цяла съвкупност от допълнителни изследвания.

От първостепенно значение са биохимично изследване на кръвта, а също и оценка на нивата на хормоните.

Последното изследване позволява да се установят не само нивата на естрогените, но и на тиреокалцина.

При постменопаузална остеопороза е необходимо да се отстрани причината.

С тези цел се провежда заместителна хормонална терапия, която помага за предотвратяване на преждевременно разрушаване на костите и усилване на синтеза на костната тъкан.

Допълнително се изписват препарати с калций и витамин Д.

Но всички тези мероприятия са неефективни, ако жената не промени начина си на живот, което най-често предполага изменения на хранителния режим.

Профилактика на увреждане на костите при климакс

За профилактика на развитие на остеопороза при менопауза се препоръчва правилно хранене, достатъчно количество витамини и други полезни вещества, справяне с вредните навици. Необходимо е поддържане на необходимите нива на физическа активност.