Събитията, с които нашата редакция запомни отминалата година.

1. Изявленията на СЗО за вредата от консумацията на месо

В края на септември Световната здравна организация неочаквано обяви за своето намерение да включи колбасите, надениците и другите хранителни продукти от преработеното месо в списъка на канцерогените, а употребата на червено месо се определя като рисков фактор за развитие на рак на дебелото черво.

Обществеността реагира остро и бързо – социалните мрежи бяха наводнени от заявления от рода „Je suis bacon“, „Върнете свободата на бекона“ и така нататък.

След известно време експертите на СЗО заявиха, че призовават да не се отказваме от консумацията на месо, а само да ограничим неговата употреба.

Конфликтът биха се разрешили мирно, но новините за изследванията от вредата на червеното месо станаха повече.

2. Трансплантация на глава

Изявлението на италианския неврохирург Серджо Канаверо за намерението да трансплантира човешка глава потресе медицинската и научната общност, а обсъждането на предстоящото събитие излезе далеч зад пределите на медицинския свят.

Операцията е планирана за 2017-та година, Канаверо е настроен оптимистично, скептиците го смятат за побъркан учен и мечтател.

3. Краят на Еболата

Най-голямата епидемия със заболяването, предизвикано от вируса на Ебола, която отне живота на повече от 11 хиляди души, отстъпи – през годината в различни региони на Африка бяха регистрирани единични случаи на заразяване.

Няколко дни преди края на 2015-та СЗО обяви Гвинея за свободна от Ебола. А през ноември експертите на организацията обявиха края на епидемията в Сиера Леоне, а през май 2015-та година – в Либерия.

Икономическите загуби са огромни, последствията върху здравето за тези, които са оцелели, са тежки и необясними.

4. Избухването на МЕРС в Южна Корея

Коронавирусът, който през последните години блуждае из Арабския полуостров, попадна в Южна Корея, и се започна – веднага беше наречен новата Ебола и се появи страх от поредна епидемия.

Но разпространението на инфекцията не достигна до застрашаващи мащаби – загинаха 36 души от 186 заразени.

5. Постижения на генната терапия

За пробив в това направление през 2015-та година беше определена технологията за редактиране на генома CRISPR/Cas9, позволяваща да се заменят увредените участъци от гените със здрави.

Това прави възможно лечението на много генетични заболявания и е възможен етап от развитието на генната терапия.

6. Американец не преминал тест за бащинство, поради рядко генетично заболяване

34-годишен мъж станал първият в историята мъж, провалил се на ДНК-тест за бащинство, поради човешкия тетрагеметен химеризъм – рядко явление, при което ембрионалните клетки на неидентични близнаци се сливат в самото начало на бременността.

В резултат в организма на оцелелия близнак остават 2 генома. И неговото дете получава бащини гени не от биологичния си баща, а неговия брат близнак, загинал още като ембрион.

7. Акции на парализирани хора

Парализираната американка Хайди МакКензи създала джинси за хора, които се придвижват в инвалиден стол, нейната сънародничка Рейчъл Фридман Чапман, също парализирана, се снимала в еротична фотосесия.

8. Нобелова награда по медицина за 2015-та година

Нобеловите лауреати по медицина през отминалата година бяха 3-ма учени. Ирландецът Уилям Кембел и японецът Сатоси Омура получиха половината от наградата за откритията в областта за борба с червеите-паразити, а Китайката Ту Юю получи втората половина за откритията в областта на борбата с маларията.

Между впрочем, през лятото на 2015-та година, за първи път беше одобрена за използване ваксина срещу това заболяване.