Най-богатите и влиятелните далеч невинаги са най-умните. Ключът към успеха, славата и кариерата се крият в емоционалния интелект. Интересът към собствените и чуждите чувства, умение да ги разбираме и да ги направляваме.

Когато през 1990 г. е бил открит и описан емоционалният интелект, става ясно защо в 7 случая на 10 души със средно IQ постигат в живота повече, отколкото тези с IQ над средното.

След 25 години изследвания учените стигат до следното мнение – именно показателят за емоционален интелект, или коефициент на емоционална интелигентност /EQ/, отличава хората от обичайните: 90% от представителите на обществото имат високо EQ.

Въпреки негова важност, няма точни критерии за „изчисляване” на емоционалния интелект.

Но има няколко признака, наличието на които сигнализира за емоционалното развитие. Помислете до колко се отнасят за вас.

Защо EQ е по-важно от IQ

1.Разполагате с богат емоционален речник

Всички хора изпитват множество различни чувства, но далеч не всички са способни да осъзнаят и да определят своето емоционално състояние в дадения момент. Изследванията показват, че този навик владеят само 36% от нас.

Всички останали се сблъскват с трудности, тъй като не разбират своите емоции, а това често води до ирационални и безсмислени постъпки.

Хората с високо EQ владеят изкуството да описват нюансите и полутоновете на своите преживявания. Обикновеният човек ще каже, че се чувства зле, а емоционално развитият ще опише своите чувства по-точно – раздразнен, зъл, унижен, напрегнат, разстроен.

Колкото по-точно е подбрана думата, толкова по-ясна е причината и съответно как да се справим. 

2.Интересуват ви хората

Без значение интроверт или екстраверт, човекът с високо ЕQ се интересува от другите хора. Това любопитство е пряко следствие от склонността към емпатия, тоест умението да се поставяме на мястото на събеседника.

Благодарение на него емоционално развитите хора много по-лесно установяват контакт с околните.

3.Отворени сте за промени

Притежателите на висок емоционален интелект се променят и се приспособяват към обстоятелствата.

Вместо да се боят от промените, те обмислят своите бъдещи действия. 

4.Умеете да отказвате

Емоционален интелект, освен всичко останало, предполага самоконтрол. Умението да отказваме на другите е най-важният признак на емоционален интелект.

Изследване, проведено от Университета на Южна Каролина, показва, че необходимостта да казваме НЕ предизвиква напрежение, но хората с високо EQ умеят да отказват директно, избягвайки неясни  формулировки от типа „Аз не мисля”, „Не съм убеден, че мога”. Когато директно откажем новата задача, така показваме колко са важни за нас обстоятелствата.

5.Давате, без да очаквате нищо в замяна

Неочакваният подарък винаги прави силно впечатление. Например, обсъждали сте с познат някакъв писател, чиято последна книга той не е чел.

Завършвате разговора напълно доволни един от друг и се разбирате да се срещнете в бъдеще. Следващият път ще вземете със себе си последната книга и ще я връчите на свой познат.

6.Наслаждавате се на това, което вече имате

Когато размишляваме за това, за което можем да благодарим на съдбата, настроението ни автоматично се подобрява, а нивата на хормона на стреса се понижават, и то средно с 23%.

Навикът всеки ден да благодарим на съдбата не само се повдигат настроението, но и се сдобиваме с повече жизнени сили и откриваме нови хоризонти.

7.Спите достатъчно

Недостатъчното сън вреди на емоционалния интелект. По време на сън мозъкът буквално се презарежда, подрежда и сортира спомените от отминалия ден.

Хората с високо EQ разбират, че недоспиването понижава техните емоционални и интелектуални способности, повишават се и нивата на стреса.

8.Не позволявате на никого да ви развали настроението

Ако това дали сте щастливи или нещастни зависи от мнението на околните, не контролирате собствения си живот. Емоционално развитият човек се радва, без да се съобразява с другите, дори и всички около да смятат, че това не е правилно.

Разбира се, не е желателно да се игнорира напълно околният свят, както и чуждите мнения, но никой няма да ви забрани да се отнасяте към тях с лека ирония – и тогава никой няма да съумее да ви отнеме чувството за собствено достойнство.