Микози или гъбични заболявания са доста разпространени, които засягат кожата, лигавиците, а също ноктите и дори вътрешните органи.

Възникването на тези заболявания зависи от различни фактори и изисква различен подход при лечение. Въпреки това всички микози имат общи принципи на терапия и се изискват спазване на определени правила при хранене. 

Какви храни помагат при гъбични заболявания

Защо е необходима диета при микози

Диетотерапията при различни гъбични заболявания е насочена на първо място към:

 • Ограничаване на „захранването” на гъбичките. Както е известно, гъбичните микроорганизми са способни да се хранят с някои от храните, които присъстват в ежедневното ни меню. Подобно захранване помага на патогените да поддържат собствената жизнена дейност, а също и стимулират тяхното размножаване.
 • Намаляване на мазното – излишъкът от вредни мазнини оказва неблагоприятно въздействие на засегнатите клетки и затруднява оздравяването.
 • Повече витамини – храните богати на витамини спомагат за укрепване на имунитета и помагат в борбата със заболяването, а също и за подобряване на състоянието на тъканите, засегнати от гъбички, и стимулират тяхното възстановяване.
 • Увеличаване на обема на приеманите течности – тази мярка помага за по-лесно отделяне на отпадните продукти от жизнената дейност на гъбичките. А също способства за прочистване на остатъците от лекарствените средства, използвани за лечение на микоза.

Много е важно придържането към принципите на диетичното хранене през първите седмици от болестта.

Повечето лекари са убедени, че спазването на диета през този период е важно условие за успешно възстановяване.

За правилна диета е необходима помощ от лекар

Основните принципи на храненето при гъбични заболявания могат да се открият и в интернет. Но понякога стандартните схеми на хранене не помагат за удовлетворяване на всички потребности на болния. Например, заради особености на неговите вкусови предпочитания или наличие на определени медицински показания.

За назначаване на правилна диета за успешно лечение на гъбички, е необходимо първо да си запишем час при личния лекар, който да ни даде направление за дерматолог.

Основни принципи на лечение

Храненето при развитие на бъбречни заболявания има определени специфики:

 • Необходимо е ограничаване на храните, богати на въглехидрати. Тези вещества са основна храна за гъбичките.
 • Ограничаване на храните, чието приготвяне е изисквало използването на дрожди или ферментация.
 • Недостатъчно пресните храни също могат да станат нелоша среда за активността на патогенните гъбички.
 • Изисква се ограничаване на употребата на оцет – смята се, че този продукт способства за по-активно размножаване на гъбичките.
 • Повече пресни храни, които не са били подлагани на термична обработка.

Храненето при гъбични заболявания изисква преминаване към по-лека храна, в голямата си част вегетарианска.

В противен случай подобни изменения в обичайното меню са доста тежки за болния и предизвикват влошаване на общото състояние, предвид ограничаване на въглехидратите в менюто.

Възможно е усилване на апетита, подуване в корема и лека раздразнителност.

Но след адаптация на организма към новото меню състоянието се нормализира от само себе си, и на мястото на неразположението идват лекота и бодрост.

Забранени храни при гъбични заболявания

За успешно лечение на гъбични заболявания е необходимо да спрем да ги ядем:

 • Захар и сладко, по-точно бонбони, торти, бисквити, шоколад, сладолед. Също е важно да се ограничат заместителите на захар.
 • Бисквити и бял хляб – препоръчително е да се премине за времето на лечението към хляб без дрожди.
 • Сладки плодове и цвекло;
 • Мед, сгъстено мляко и всевъзможни сиропи;
 • Всевъзможни пушени и мариновани – гъби и риба най-вече.
 • Прясно мляко – то е източник на млечна захар, а също и сирена с плесени.
 • Мазна, пържена храна, а също и колбас, консерви и полуфабрикати.
 • Газирани напитки;

Повечето от изброените храни не са полезни за организма. Затова и максималното им ограничаване способства не само за справяне с микозата, но и за общо укрепване.

Сред разрешените и дори препоръчителни храни при гъбични заболявания са млечнокисели без добавки. От полза ще бъдат немазната извара, натурални кисели млека.

Значително количество разнообразни пресни зеленчуци и плодове с по-ниско съдържание на захари.