Носенето на маски за защита на организма от остри вирусни инфекции и други инфекциозни заболявания може да е трудно изпитание за кожата ни. Но има нещо, които помогнат за запазването на нейното здраве и красота.

Спешна помощ – защо страда кожата

Американски дерматолог и автор на бестселъри на тема красота – Джесика Вунг разказва, че през последните вече почти 2 години принудиха хората да преразгледат грижата за своята кожа.

Някои от тях се наложи да се обърнат за помощ към лекар, за да се отстранят последствията от носене на маски. Проблемът е в това, че повечето хора никога не са носели маски в продължение на толкова дълъг период от време.

До преди началото на 2020 г. носенето на маска на открито, в магазина или в обществения транспорт се определяше като нещо твърде необичайно.

Когато видяха някой да носи в магазина или в обществения транспорт, повечето хора го гледаха на него с изненада, но след март 2020 г. носенето на маска се превърна в нещо съвсем обичайно.

При някои от нас, най-често при тези, които имат мазна и чувствителна кожа, се наблюдават леки странични ефекти – зачервяване и раздразнение на кожата, екзема или розацеа.

Маската не е единствената причина за възникване на проблеми. Пандемията повлия на психическото здраве на хората. Те се чувстват по-напрегнати, по-потиснати, постоянно се тревожат.

Стресът увеличава образуването на кортизол, което на свой ред усилва образуването на кожен себум. Оттам е и появата на черни точки, пъпки и кожни раздразнения.

Дори и в тази трудна ситуация на кожата може да се помогне.

Обърнете внимание на своята маска

Проблемът е по-лесно да се предотврати, отколкото да се реши. Много неприятни ефекти от носенето на маски могат да се избегнат, ако правилно изберем защитния аксесоар.

Например, притежателите на чувствителна кожа не трябва да носят маска от синтетични влакна, сред които спандекс и полиестер. Също не следва да се използват като алтернатива маски от вълнени тъкани. Не се препоръчват, тъй като дразнят нежната кожа на лицето. 

Маската трябва да се избира от естествени меки тъкани, сред които памук, бамбук или коприна. Изследване, проведено от специалисти от Университета на Чикаго, показва, че маската от памук с плътност от 600 и два слоя коприна осигурява дължимата защита от инфекциозни заболявания за тези, които я носят.

Не тренирайте с маска

Маската за лице задържа капчиците вода в затворено пространство – между кожата и защитен аксесоар. Повишена влажност на лицето в някои случаи може да доведе до контактен дерматит или поява на сърбящ обрив.

А когато човек тренира с маска, излишъкът от себум, мръсотия и пот попадат в капан, което води до образуване на пъпки на кожата на подбрадичката, бузите и областта на устата.

За да се предотврати това, не трябва да тренираме с маска. Алтернативата на фитнеса в помещенията ще станат упражненията на чист въздух, на открито.

Интензивно овлажнявайте кожата

Нежната грижа за кожата може да предотврати всякакви проблеми. Използвайте за очистване на деликатни козметични средства без аромат и задължително нанасяйте след това качествен овлажняващ крем.

Слоят овлажняващ крем играе роля на защитна бариера, която укрепва кожата и намалява страничните ефекти от носенето на маска.

Препоръчва се избор на овлажняващи средства, в състава на които присъстват церамиди, хиалуронова киселина и силиконово масло – демитикон.

При мазна кожа и склонност към поява, избирайте облекчена версия на овлажняващо средство. Това трябва да е крем с лека, буквално разтапяща се текстура, или гел за лице.

Защита на устните

Не само кожата на лицето страда от сухота и повишена влажност под маската. Такива проблеми са характерни и за кожата на устните. Напуканите устни са още един типичен проблем за тези, които носят маска. Червилото цапа маските, което означава, че не трябва да се използва често.

Препоръчва се на устните да се слага вазелин. Следва да се прави след миене на лицето, преди слагане на маска, и известно време преди лягане.

Обърнете внимание, че вазелинът следва да се нанася само на кожата на устните. Ако се използва на кожата на лицето, е възможна поява на пъпки.