Обикновено свързваме копривата с неприятно парене и затова и рядко смеем да се доближим до нея. Оказва се обаче, че още древните гърци са разбрали, че могат да пренебрегнат неприятното ужилване, заради всички невероятни ползи, които носи растението.

Днес, ще се опитаме да ви убедим да вземете чифт ръкавици и да се огледате около парка или в градината на село…защото копривата вирее навсякъде и може да лекува.

Какви са ползите от копривата

1. Лекува артрит

Някои лекари са открили, че страдащите от остеоартрит се повлияват добре от локално прилагане на листа от коприва на ставите. Смята се, че и чайовете и отварите от коприва също намалят болката.

2. Кръвоспиращо средство

Смята се, че копривата има съдодвиващо действие, което я прави подходяща за прием, под формата на чай, по време на менструалния цикъл. Също така е добре, чай от коприва да се консумира по време на възстановителния период след операция, но такава терапия трябва, задължително, да се консултира с лекар.

3. За лечение на екзема

Екземата представлява вид обрив върху кожата, който се определя като сух и сърбящ. Специалисти са установили, че копривата притежава противовъзпалителни и антихистаминови свойства, поради което може да се използва за лечение на екзема.

4. За красива коса

Естествените отвари от коприва са се доказали като перфектна терапия за коса. Честото използване на отвара от коприва върху косата, възвръща блясъка ѝ и намаля косопада.

5. Срещу урологични заболявания

Едно от най-известните свойства на копривата е диуретичното ѝ действие. Копривата е препоръчителна за лечение на инфекции на пикочния мехур.

Клинични проучвания са установили, че копривата облекчава симптомите на простатна хиперплазия.

6. При алергични реакции

Доказано е, че приемът на коприва под различни форми, влияе положително върху симптомите на алергична реакция. Смята се, че ако копривата се приема профилактично, от хора склонни към развитие на сезонни алергии, може да предотврати симптомите на сенна хрема.

7. Понижава високите нива на глюкоза в кръвта

Някои проучвания в областта са установили, че редовният прием на коприва подпомага функцията на панкреаса. Копривата стимулира панкреаса да отдели по-големи количества инсулин, чрез което да регулира кръвната захар.

8. За лечение на желязодефицитна анемия

Копривата е богата на витамин В, витамин С и желязо. Това е перфектната комбинация за хора, страдащи от анемия. Витамините, открити в състава на копривата, помагат на организма да устои желязото.

9. Силен антиоксидант

Интересното растение е богато на мощни антиоксиданти, като витамин А, флавоноиди и др. Те предотвратяват увреждането на клетките от оксидативен стрес.