Малко са хората в днешни дни, които не са чували за пробиотиците. По рекламите, в интернет, в аптеката – за пробиотиците се говори навсякъде. Малко хора, обаче са наясно защо са полезни те и каква работа точно вършат в организма ни.

Затова с днешната статия ще ви запознаем с тези добри приятели на нашето тяло, а именно пробиотиците.

Какво представлява пробиотика

Пробиотиците са живи микроорганизми, които обитават храносмилателния тракт. Пробиотиците помагат на чревната флора да възвръща нормалното ниво на полезни бактерии. Макар бактериите да имат славата, че вредят, доста голяма част от тях са незаменима част от организма ни. Идеалният баланс на микроорганизми е 85% добри към 15% лоши.

Положителния ефект на пробиотиците се състои в подпомагане на храносмилателните функции и усвояване на хранителни вещества. Те участват в синтеза на някои витамини, поддържат нормална перисталтика в храносмилателния тракт и подкрепят имунитета, като така допринасят за укрепване на защитните сили на организма.

Кога е добре да приемаме пробиотик

Тези полезни бактерии под формата на таблетки могат да се използват всекидневно. Може да се приемат профилактично или като част от ежедневната диета. Според някои лекари, не трябва да се обръща толково голямо внимание на времето на прием, но други препоръчват пробиотиците да се приемат на гладно. Киселините в стомаха са нормализирани сутрин, а секретирането им се увеличава чрез храната и течностите.

Силно препоръчително да приемате пробиотик след или по време на прием на антибиотик. Приемът на антибиотици води до дисбаланс на чревната флора. Поради това, често, след дълго време на прием на антибиотици, много хора се оплакват от диария. Можете да избегнете това, именно чрез прием на полезни бактерии.

Какви са ползите от пробиотиците

Ползите от пробиотиците може да са изключително много. Силно препоръчително да приемате пробиотик след или по време на прием на антибиотик. Приемът на антибиотици води до дисбаланс на чревната флора.

Поради това, често, след дълго време на прием на антибиотици, много хора се оплакват от диария. Можете да избегнете това, именно чрез прием на полезни бактерии.

Разбира се, не е нужно да имате здравословен проблем, за да посегнете към полезните таблетки.

Може би ще се учудите, ако ви кажем, че добрите бактерии се отразяват върху цялостното състояние на организма, а не само върху стомаха и храносмилателния тракт. Все пак бактериалните микроорганизми съществуват се намират в цялото тяло.

Ето кои са основните положителни ефекти:

 • Дават антитуморен ефект и защитават дебелото черво от токсини и вредни бактерии;
 • Намаляват риска от развитие на злокачествени образувания на тънките черва;

Нормализират нивото на холестерола в кръвта, като по този начин благоприятстват състоянието на сърдечно-съдовата система;

 • Помагат при бактериални инфекции и дисбаланс на уринарния тракт и половата система;
 • В стомаха, пробиотиците се грижат за защитата му от „зли“ бактерии;
 • Предпазват от алергии и действат противовъзпалително;
 • Подходящи са за всички хора, страдащи от лактозна непоносимост, тй като повишават толеранса към лактозата в храните;
 • Една от страхотните добавени ползи е, че влияят благоприятно върху състоянието на кожата. Чрез редовния прием на пробиотици сеуспокояват различни кожни раздразнения, като екзема и акне, например.

             Това се дължи на факта, че по повърхността на кожата има около 250 различни вида бактерии. Логично е хората с по-здрава кожа да имат повече защитни микроорганизми;

 • Със сигурност тези от вас, които полагат редовни грижи върху усмивката си, трябва да се сдобият с пробиотици. Само след няколко седмици прием на добавки, съдържащи полезни бактерии се забелязва подобрение на цялостното здраве на устната кухина и зъбите.

             Хората приемащи, пробиотици имат по-здрави венци и свеж дъх. Намалява и рискът от парадонтоза, тъй като чрез тези таблетки се борите с причинителя.         Припомняме, че симптомите на пародонтоза са: кървене, сърбеж, изтръпване и болки в областта на венците и др.

 • Една таблетка съдържа хиляди бактерии и много ползи, а употребата е лесна и неангажираща. Освен това не се налага да разнасяте тубичката с пробиотик през деня, тъй като е достатъчно да приемате от него само веднъж дневно.

А имат ли странични ефекти

Лекарите считат, че пробиотиците не могат да окажат негативен ефект върху нас. Разбира се, винаги си консултирайте с фармацевт за състава на таблетките, тъй като може да имате алергия към някои от съставките на хапчетете.

При признаци на алергия спрете приема на и посетете алерголог, за да разберете какъв е причинителят.

Някои специалисти смятат, че при малък процент от хората могат да възникнат леки странични ефекти. В началните етапи на прием някои хора могат да усетят лек дискомфорт, като подуване и газове или главоболие.

Това, обаче се случва рядко и преминава бързо.

Кои са естествените пробиотици

Може да обогатите менюто си като хапвате храни, които да подпомагат естествения баланс на флора в стомаха. Някои от храните и напитките, които благоприятстват развитието на добрите бактерии са:

 • Ферментирали храни ⎼ кисело зеле, туршия, кисели краставички, комбуча чай;
 • Кисело мляко (но само в случай, че не страдате от лактозна непоносимост);
 • Плодове и зеленчуци: банани, ябълки, артишок, зеле, аспержи, копър, лук, чесън и др.

Стремете се да се храните максимално здравословно и заложете на качествената храна, богата на фибри и полезни бактерии. Това е бонус към редовния прием на пробиотици, под формата на таблетки.

За жалост, много хора имат ниски нива на полезни бактерии, без дори да подозират. Това може да е вследствие на заболяване, лош хранителен режим или дългосрочно приемане на медикаменти.

Може ли пробиотика да ни помогне да влезем във форма

Диетолозите обясняват, че много повече калории могат да бъдат усвоени чрез храненето, ако имаме ниско ниво на полезни микроорганизми. Това е и една от причините, някои хора по-лесно да натрупат излишни килограми. Затова  приемът на пробиотични таблетки е от особено значение за теглото. Те балансират микробиома и, също така, взаимодействат с хормоните, които регулират апетита - лептин и грелин.

Кое нарушава естествената ни полезна микрофлора

Нездравословното хранене, което включва храни с високо съдържание на захар, бързи въглехидрати, силно преработени храни и изкуствени подсладители могат да унищожат полезните микроорганизми.

Ето защо е важно да се храним правилно и да помагаме работата на добрите бактерии. С напредване на възрастта, се наблюдава естествено понижаване на киселинността в стомаха. Както стана ясно и по-горе, киселинноста е от съществено значение за растежа на добри микроорганизми и при твърде ниска киселинност лошите бактерии се задържат по-дълго.

Естествено, това не означава, че от утре трябва да спрете всичко нездравословно. Препоръчваме ви, когато усетите силен глад за вредна храна, да хапнете малко количество, отколкото да спазвате пълно ограничение.

Добре е, ако сте прекалили с храната, особено на празници, да не забравяте да приемете дневната доза пробиотик и да заложите на повече кисело мляко и плодове.

Пробиотик = щастие?

Тази теория, най-вероятно ви се струва нелогична, на пръв поглед. Установено е, обаче, че добрите микроорганизми в чревния тракт произвеждат стотици химикали за нервната система.

Умственото и емоционалното равновесие е зависимо, до голяма степен, от баланса на хормони. Хубаво е да вземем предвид, че приблизително 90% серотонина (хормон на щастието) в тялото се произвежда в червата. Това означава, че емоционалното ни състояние  е свързано пряко с чревната флора. Ето и още една причина да се грижим за нея.

Приемът на пробиотик е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да поддържате добро настроение и оптимално здраве. Не забравяйте, обаче, че пробиотиците не заменят пълноценното и балансирано хранене. Все пак е добре, когато подпомагаме организма ни с някои добри помощници. Затова е време да се отправите към аптеката, възможно най-скоро.