Тънките коси имат своите предимства, но повечето хора, които са с такъв тип коса не го забелязват в стремежа си да се сдобият с гъста и дълга коса.

Тънките коси са много меки и гладки. Винаги бързо изсъхват и се поддават на лесно оформяне. Много типове модерни прически също изглеждат отлично на тънка коса. Но те имат и своите недостатъци, лесно се увреждат.

Впрочем това е лесно да се избегне, ако когато се грижим за тях не допускаме нищо излишно.

Какво може да се прави неправилно при тънка коса

1.Ежедневно оформяне с гореща преса

Най-лесният начин да се увредят тънките коси е да ги изпепелим с гореща преса. В салоните за красота рядко се използват термоприбори нагрети до максимална температура, и никога не ги използваме при работа с тънки коси.

Тънките коси изискват внимателна грижа. Задължително им е нужна термозащита и минимум топлина при оформяне.

Колкото по-редки са случаите на оформяне на косата с горещи инструменти, толкова по-добре и по-здрави ще бъдат тънките коси.

2.Използване на обикновена четка за коса

Някои по-евтини четки за коса са с много остри без закръгляне зъбци, поради което те могат да изтръгнат и да увредят косата. Ако ги използваме постоянно, косата може да започне да капе и да стане по-рядка. Затова е по-добре да се използват по-качествени средства и специално за тънка коса, например, четки за коса с естествен косъм. Косата ще бъде извън опасност, а нейните здраве и красота ще ни радват.

3.Често изсветляване на косата

Веднъж обезцветената коса не се препоръчва отново да се обезцветява, твърде висок е рискът от увреждане. В случая с тънките коси това е последвано от увреждания и от по-интензивен косопад.

Кичурите могат да започнат да падат. За да се минимизират всички рискове, може да се прибягва до различни техники, сред които мелиране.

Никога не изсветлявайте тънките коси напълно, защото това ще намали дълбочината на косата, което ще я направи визуално по-тънка.

4.Миене на косата всеки ден

Ако има такава възможност при тънки коси миенето трябва да е най-често през ден или по-рядко, но в никакъв случай не и всеки ден.

Колкото по-често се мие косата с шампоан, в толкова по-голяма степен се отстранява естествения себум от самата коса и от скалпа, който ги защитава от увреждане.

И колкото по-рядко миете, толкова по-малко се налага сушене със сешоар, изправяне или завиване, а това всичко е вредно за здравето на косата.

5.Използване на продукти със сулфати

Много сулфати, съдържащи се най-често в шампоаните, са твърде агресивни по отношение на косите. Тънките кичури са най-уязвими, затова при грижата за тях следва да се откажем от използване на продукти с такива вещества.

Винаги избирайте шампоан без сулфати и кондиционер с лека консистенция за тънка коса. Това ще позволи избягване на увреждане и предотвратяване утежняване на кичурите. Веднага щом започнете да следвате този съвет, ще видите веднага разликата.

6.Използване на козметика за всеки тип коса

Тънката коса е много капризна. Необходима ѝ е козметика, предназначена именно за тънка коса. Специално разработените средства придават на косата необходимия обем и я правят по-плътна.

За тази цел следва да избираме шампоани, маски, кондиционери и балсами единствено за тънка коса, те отчитат всички нюанси.

7.Сушене на косата с хавлия

Търкането на тънката коса с хавлия означава допълнително увреждане. За сушенето на косата е по-добре да се използва стара памучна тениска или хавлия от микрофибър. Необходимо е внимателно да се мине по цялата коса, за да се избегне триене.

8.Увиване на косата с аксесоари

Тънката коса лесно се уврежда, затова здраво натегнатите опашки, кокове и плитки – това удоволствие не е за тях. Тънката коса може да се събере само в свободните прически. В противен случай може по внимание може да изтръгнем няколко косъмчета заедно с корена.

9.Сън на грубо спално бельо

По време на сън тънката коса често се оплита и се образуват възли. Затова е по-добре да ги заплитаме на свободен кок или с шнола. Още един удар по тънките коси обаче е спане на грубо спално бельо, тъй като се заплитат и това може да доведе до тяхното увреждане. За препоръчване е спане на копринено или сатенено бельо, това е меко, нежно и гладко.