Вариците на хранопровода се определят като тежко болестно състояние и дори се свързват с чернодробната цироза. В последните години, голяма част от населението се диагностицира с този проблем.

Затова, в днешната статия решихме да обърнем внимание на това състояние и да ви предоставим повече информация.

Малко за анатомията на хранопровода

Хранопроводът е разположен в 3 анатомични области – шията, гръдният кош и коремната кухина, като се обособяват съответно и трите части на хранопровода – шийна, гръдна и коремна. На хранопровода се обособяват 3 постоянни анатомични стеснения и 2 физиологични такива, образувани вследствие на контракцията на мускулната му обвивка при преглъщане.

В кръвоснабдяването се включват съседно разположени артериални съдове. Венозния кръвен поток се събира от притоци на долната куха вена и притоци на порталната вена, които при анастомозирането им образуват порто-кавална анастомоза.

Как се образуват разширените вени на хранопровода

Както си подсказва и името, вариците са разширени субмукозни вени на хранопровода. Най-често те обхващат долната трета на хранопровода.

Вените могат да се разширят при състояния, които водят до портална хипертония.

Налягането в порталната вена, нормално, е 9 mmHg, а в долната част на вената то спада до 2 – 6 mmHg. Така се получава градиент на налягането между 3 до 7 mmHg.

Ако градиентът се повиши, притокът на кръв, преминаващ през чернодробната портална система се пренасочва към области с по-ниско венозно налягане от. Така кръвообращението в долната част на хранопровода, коремната стена, стомаха и ректума се увеличава. Това е и причината за уголемяването на малките кръвоносни съдове.

Не случайно, цирозата се свързва с вариците на хранопровода. При чернодробната цироза, порталното налягане се повишава, което става причина и за разширените вени.

Макар и рядко, вариците могат да бъдат причинени от тромбоза на вена. Има и описани случаи, при които причината за вариците на хранопровода се дължат на хроничен панкреатит или карцином на панкреаса.

Как се проява състоянието

В началото, няма симптоми, по които може да се постави диагноза. С развитието на състоянието, започват пристъпи на гастро-езофагиален рефлукс, тежест в гърдите, чести позиви за оригване.

Може да възникне и затруднение в преглъщането на храната.

След първите няколко години, заболяването може да доведе до остри усложнения и влошаване на общото състояние на болния.

Най-опасното усложнение е разкъсването на разширените вени, което може да доведе до кръв в изпражненията, повръщане на кръв, ниско кръвно налягане, нисък хемоглобин и може да се стигне дори и до летален изход.

При настъпване на усложнения е необходима спешна реанимация.