Eтеричните масла са съединения, които се набавят от растителна суровина – цветя, стъбла, кори на дървета. Всички те притежават превъзходни ароматни свойства.

Етеричните масла са с наситена миризма, които са се превърнали в алтернатива на парфюма. Но има редица тънкости, които е важно да се отчитат.

Етерични масла – пълноценен заместител на парфюма

При отчитане на факта колко наситен аромат се отделя от миниатюрните флакони с етерични масла, то може да се предположи, че капка от продукта на кожата може да замени марков парфюм. Но това съвсем не е така.

Не забравяйте, че етеричните масла са концентрирани съединения, които при контакт с кожата могат да предизвикат алергични реакции във вид на зачервявания и раздразнения.

Голяма е вероятността да не изчислим количеството средство, и острият аромат предизвиква главоболие и световъртеж.

Дори ако рискувате да нанесете етерично масло в „чист” вид на кожата на кожата, вместо любимия парфюм, ароматът доста бързо ще изветрее.

Парфюми за тялото и за коса – етеричните масла имат нужда от база.

За да използваме етерични масла като алтернатива на тоалетна вода и на парфюми е желателно да създадем основа за тях. Това е преварена вода, козметично масло или спирт.

Основата се фиксира върху аромата, прави го по-устойчив. В този вид етеричните масла могат да се използват без риск за кожата на тялото и за косата.

Създавайте собствени ароматни композиции на основата на един или няколко компоненти. Избраните масла се разтварят в база до концентрация, която изглежда уместна.

Какво може да се направи по този начин? Маслени и спиртни парфюми, лек парфюмен спрей за коса и за тяло.

Още един удачен вариант за използване на етерични масла като ежедневен парфюм са арома-колие. Това е бижутерия във вид на миниатюрни флакони или някакви фигури, вътре в които се добавят няколко капки от любимото масло.

Можем да сме сигурни, че ароматът ще бъде цял ден, докато не свалим колието.

Какви аромати ще са алтернатива на постоянния парфюм

За приготвяне на домашни парфюми, които ще нанасяме на тялото и на косата, трябва да се използват масла с наситен, постоянен аромат. Но това не е единственият критерий за парфюмерийна композиция.

Всяко етерично масло притежава уникални свойства. Някои от тях успокояват и облекчават нервното напрежение. Други, обратно, даряват заряд бодрост.

Всички етерични масла се характеризират с определена степен на летливост. Това е важно да се отчита, ако смятате да правите максимално устойчив парфюм.

Цитрусовите аромати изветряват по-бързо, а цветните и билковите на кожата и на косата държат по-дълго. Смята се, че за създаването на ароматна композиция е по-добре да се използват минимум 3-4 вида етерични масла с различна степен на летливост.

С какви етерични масла се създава устойчив парфюм

Роза

Според експерти, именно розата е първото растение, от което е извлечено ароматно етерично масло. И до сега това красиво цвете често е център на парфюмерийната композиция.

По право се смята за въплъщение на женската красота и елегантност. Розовото масло с наситен, леко летлив аромат се отличава с ниска степен на летливост, а това означава, че приготвен на неговата основа парфюм може с увереност да се определи като дълготраен.

Розата в многокомпонентните композиции прекрасно се съчетава с цитрусовите, особено със сладък портокал и лимон, лавандула и лайка. Особено директна нотка на парфюмите придава розмарина и хвойната.

Жасмин

Жасминовото масло, отнася се към категориите на нисколетливите компоненти, за дълго запазва аромат при нанасяне на тялото и на косата. То е с нежен цветен аромат, който според ароматерапевтите, помага за облекчаване на стреса.

Смята се, че парфюмите на основата на жасмин са подходящи на чувствителните, уверените в себе си жени.

Маслото от жасмин успешно се съчетава с лавандула и със сандалово дърво. За да се направи парфюмерийната композиция по-остра, жасминът може да се смеси с кедър или с шафран.

Лавандула

Етеричното масло от лавандула в ароматерапията се смята за едно от най-полезните. Финият аромат помага за намаляване на стреса и на безпокойството, за внасяне на яснота в мислите и емоциите.