Ако кожата ви се държи като капризно 3-годишно дете – постоянно привлича вниманието към себе си и се дразни и от най-малкото, най-вероятно се касае за реактивна кожа.

Кои са козметичните средства, опасни за чувствителна кожа

Какво означава чувствителна кожа

Чувствителна кожа – това не е отделен тип както нормална, суха, мазна и комбинирана, а състояние.

Чувствителна може да бъде кожата от всеки тип – и мазна с проявление на акне, и суха със склонност към дерматит и екзема.

Отличава се по това, че непредсказуемо реагира на козметични средства, процедури или допълнителна грижа.

И ако нещо не е както трябва, никога не прикрива проблемите, реагира с раздразнение и червени петна или сърби.

Първостепенната задача в грижата за чувствителна кожа, да бъде успокоена, а след това овлажняване, подхранване, защита и предотвратяване на по-нататъшно възникване на проблеми.

За тази цел трябва да сме наясно какво се отразява благоприятно на чувствителната кожа. Според дерматолозите, провокаторът на раздразнение може да е всичко, но ако говорим за домашна грижа, често се оказват популярни козметични средства.

Anti-age козметика с киселини

В списъка със съставки, противопоказни за чувствителна кожа, основни са киселини с ниско pH и дразнят чувствителната кожа.

Гликоловата киселина, например, се съдържа в много подмладяващи средства. За нормална кожа без признаци на чувствителност тази киселина може да е само от полза, но на реактивната може да навреди.

Повишено внимание е необходимо също с млечна, ябълкова, бадемова, лимонена киселина, това не се отнася за хуалуроновата киселина. Също е киселина, но притежава други свойства – овлажнява кожата и укрепва нейната защитна бариера.

Кремове и серуми с ретинол

Средствата, които доказано помагат срещу поява на бръчки и пигментни петна и други признаци на стареене на кожата са ретиноиди.

Най-често в козметичните средства се използва ретинол. Това вещество се прилага на курсове по схема, за да може кожата да свикне с него и да престане да реагира. Но при чувствителна кожа това може и да не се случи.

В борбата със стареенето трябва да следваме схеми, разработени специално за чувствителна кожа.

Овлажнената кожа е с по-висока защитна бариера и по-добре се справя със стресовите фактори, а здравата не е толкова чувствителна.

Използвайте козметика, която включва съставки, притежаващи успокояващо и овлажняващо действие – екстракт от лавандула, пантенол, сквалан, селен и други.

Средства, почистващи кожата до блясък

При грижа за чувствителна кожа е важно не само това какви средства използваме, но и как се грижим за нея.

Продължителният горещ душ, твърде честото миене на ръцете и използването на ексфолианти води до отслабване на защитната бариера на кожата и влошаване на нейното състояние.

Свой принос имат и почистващите средства, които сме свикнали да използваме. Много от тях съдържат спирт, който изсушава кожата, други – антибактериални вещества, които унищожават както вредната, така и опасна микрофлора.

При чувствителна кожа трябва да се използват мазни козметични средства за почистване, като е добре да съобразяваме, че колкото повече пяна осигурява средството, толкова по-силно изсушава кожата.

Етерични масла

Много жени успешно използват етерични масла за поддържане на здрава кожа и за поддържането на нейната младост.

В немалко случаи обаче те вредят. Обикновено това са средства с висока концентрация, за въздействието на които кожата невинаги е готова. Освен това всички етерични масла повишават фоточувствителността на кожата и при попадане на директните слънчеви лъчи на обработените участъци на кожата.

Използването на етерични масла в чист вид не е препоръчително, а възможността за тяхното приложение в състава на козметични средства или на базови масла от притежатели на чувствителна кожа, трябва да се консултира с дерматолог.

Продукти в парфюм

В групата вещества, обединени от една дума „парфюм” влизат 3000 химически съставки. Повечето от тях не са достатъчно добре проучени, а тяхното приложение в козметиката не е достатъчно целесъобразно, но може и да е опасно.

Това не означава, че трябва да се използват средства с парфюм, но е желателно да се купуват средства с отметка „без аромати”.

Козметика с химичен филтър

Слънцезащитната козметика е 2 вида – с химически и с физически филтри за защита от SPF. При чувствителна кожа е препоръчително използване само на физически филтри – цинков оксид или титаниев диоксид. Те са безопасни и добре се понасят от чувствителната кожа, уверяват дерматолози.

Козметиката с химичен филтър с популярната съставка оксибезон може да предизвика раздразнение и възпаление на кожата.

Ако трябва да избираме дали да използваме средство с химическа защита от слънцето или изобщо неизползване на такова, то по-добре да избираме първото.