С появата на полуфабрикатите, заведенията за бързо хранене и готовите храни за необходимостта да контролираме себе си и как да се храним се замислят все повече хора.

Това се отнася особено за тези, които са забелязали, че са започнали да трупат излишни килограми. Но дори когато започнем да си приготвяме храна сами, невинаги успяваме да се поддържаме във форма, когато около нас има толкова изкушения. Има начини, с които можем да постигнем целите си и да не се отклоним от набелязания път.

Какво и по колко да ядем - как да контролираме

Спазващите диета следва да се запасят с дъвки

Споровете за ползите от дъвките не стихват до днес, но засега учените водят дискусии, и повечето от нас продължават да я използват за придаване на свежест на собствения дъх.

Дъвката може да е подходяща за тези, които спазват диета. Всеки знае колко излишни неща се купуват, когато се отиде в супермаркета на празен стомах.

Ако се вярва на изследванията на учените, дъвката може да маскира чувството на глад, и да намали желанието за нездравословна храна. Според статистиката, които дъвчат дъвки, когато обикалят из щандовете в супермаркета, купуват много по-малко висококалорични храни като например, чипсове и снаксове. В кошницата се слагат много повече полезни храни – плодове и зеленчуци.

Това, което ни попадне пред очите, първо го изяждаме

На този феномен отдавна са обърнали внимание и изследователите, наблюдаващи посетителите на кафета и на ресторанти. Обикновено най-голямо количество изяждали от това, което първо им е сервирано или са си сложили в чинията.

Когато отидем на почивка all inclusive или на гости, то следва да помним за правилото и първо да слагаме в чинията плодове и зеленчуци, а след това месо, макарони или зърнени.

Когато напълним стомаха с полезна и нискокалорична храна, изяждаме много по-малко и лесно можем да предизвикаме наднормено тегло.

В брой при покупка на нещо за похапване

Учените са установили, че много по-лесно се пазаруват чипсове, снекове и всевъзможни сухари, когато се плаща за това с карта. А ако трябва да даваме поредната банкнота за тези храни, това ни кара по-често да се замисляме и да променяме своето решение.

Изследователите установили, че това се отнася дори и за тийнейджърите – основни потребители на готова храна.

Възможно е всичко това да се дължи на факта, че парите от дебитна или кредитна карта се харчат незабележимо, а тези от портфейла, ни карат да се по-внимателни към разходите.

Това е отличен метод за контрол на храненето за тези, които следят за фигурата и се поддържат във форма.

Хранене и развлечения – едновременно проследяване

Всички, които се грижат да изглеждат добре, трябва по-внимателно да следят не само за храненето, но и за предпочитанията при гледане на телевизия.

Спазващите диета рискуват да се провалят, ако гледат кулинарни шоута. За щастие, през летните месеци не се излъчват по родните телевизии.

През последните години се утвърди като практика кулинарните шоута да са през пролетния сезон, който започва от края на февруари и завършва в края на май, началото на юни.

Практиката показва, че дори и при много силна воля много трудно се удържа да не се изяде нещо забранено, когато по телевизията показват апетитни ястия.

Затова е желателно да се ограничат програмите свързани с храна, а също се препоръчва и премахване на телевизора от кухнята.

Когато трапезата се съпровожда с гледане на телевизия, то значително се повишава риска от преяждане.

Пропуска се момента на насищане, когато вниманието ни е изцяло погълнато от случващото се на екрана.

Използвайте сини чинии

Оказва се, че цветът на чиниите има значение, когато става въпрос за поддържане във форма. Изследванията показват, че колкото повече храната се смесва с цвета на чиниите, толкова повече се изяжда, а това неизменно предизвиква наднормено тегло.

Чаша от прозрачно стъкло не е най-добрият вариант за тези, които следят за фигурата. Препоръчително е да се използва ярко синя посуда, тъй като се смята, че този цвят спомага за намаляване на апетита.