Ежедневните дни до голяма степен определят здравословното състояние на човек. Проблемите с гръбнака – това е истински бич на 21 век, а всичко това е, заради заседналия начин на живот и компютърна зависимост. Хроничните болки в гърба често се появяват, заради навиците ни. Кои са те?

Кои са най-вредните навици за гърба 

Липса на отдих по време на работа

Ако вярваме на данните на специалистите, все повече млади хора под 45 години имат болки в гърба и в шията, което съществено понижава качеството на живот и дори променя психиката и поведението.

При повече от половината от анкетираните, които страдат от остеохондроза на гръбначния стълб, се наблюдават признаци на хронично емоционално напрежение.

В преобладаващия брой случаи болките в гърба възникват при претоварване от статичен характер, тоест заради банална липса на отдих по време на работа пред компютъра.

Много от нас не са свикнали да не обръщат внимание на болка в гърба и дискомфорт, но ако човек си беше позволил в този момент да се отпусне.

Това съществено би облекчило неговото състояние и би предотвратило по-нататъшни дегенеративни изменения и възпаление в гръбначния стълб.

Най-добре е човек да може да направи – да стане, да се раздвижи, да направи няколко маха с ръце и крака, клякания, лицеви опори и други лесни упражнения. Много е полезно да се правят движения с главата, кръгови движения и др.

Носене на неудобни обувки

Основно това се отнася за жените, които обичат да носят високи токове. Много дами не си представят живота без обувки на токове, а без вреда за здравето могат да се носят не повече от 2 часа дневно.

Редовното носене на токове може да повлече след себе си появата на кокоши тръни, хиперчувствителност на нервите, болки и изтръпвания на пръстите, но все още не е всичко.

Жените, които обожават да ходят на високи токове, страдат от болки в гърба, тъй като токовете нарушават естествената стойка, а това води до повишаване на налягането върху гръбначномозъчните нерви.

Впоследствие е възможно развитие на по-тежки последствия, и колкото по-възрастна е жената, толкова по-трудно е справянето с това изпитание.

Заключението е да се носят по-удобни обувки или поне да се оставят краката да си почиват през деня. Извън работно време за предпочитане са токове с най-препоръчителната височина от 3 см, маратонки, кецове.

Най-важното е да не се забравя носенето на чорапи за свеждане до минимум на триенето и на неприятните усещания.

Болките в гърба се предизвикват от нарушения на циркадните ритми

Учени от Университета на Манчестър установили, че състоянието на клетките на дисковете между прешлените на гръбнака и пряко зависи от стабилността на денонощния ритъм.

При нарушение на циркадния ритъм заради нощна работа, безсъние или от възрастта присъстващите в дисковете на гръбнака клетки – т.нар. амортисьори – започват по-трудно да функционират, което води до хронично възпаление. Повишава се риска от поява на болки в кръста.

Освен това някои специалисти предполагат, че естествените противовъзпалителни вещества най-активно се образуват от организма през деня.

Разбира се, когато човек нищо не може да направи с естественото стареене, но поне е възможно да опита да спазва режим на сън и бодърстване, да се придържа към последователен график, да се старае да си ляга и събужда по едно и също време.

Възпаление като следствие от липсата на натоварване

По данни на Националния център по здравна статистика на САЩ, младите хора все по-често намаляват своята двигателна активност заради неприятни усещания в гърба и в шията.

Хроничната болка в кръстната област изпитват 26-32% от възрастните, но колкото по-слаби са мускулите и колкото по-често човек избягва физическа активност, толкова повече се усилва възпалението и увреждането на дисковете.

Достатъчно е да се практикува 2-3 пъти седмично, за да се усети положителният ефект. Но при вече съществуващи проблеми е по-добре здравето да бъде поверено на специалист невролог и заедно с инструктор да разработят подходящ комплекс от упражнения.