За неприятните проблеми под пояса не е приятно да се коментира сред хора. Много от нас толкова се срамуват от собствения си организъм, че отлагат постоянно ходенето на лекар, с надеждата, че ремисия ще настъпи от само себе си.

Този подход често води до това, че заболяването от остра форма преминава в хронична, борбата с която е много по-трудна, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

Според данните от статистиката, хемороидите се срещат при над 10% от населението, а някои учени изчисляват – до 38% с този проблем.

Заболяването се отразява неблагоприятно както на физическото, така и на психологическото здраве. Какво може да се направи, за да настъпи желаната ремисия? Как да се избегнат постоянни обостряния?

Какво е това хронични хемороиди

Хронични хемороиди представлява патологично разширяване на кавернозния сплит, разполагащ се в областта на аналното отвърстие. За болестта са характерни кръвотечения, изпадане на хемороидални възли и тяхната тромбоза.

Ремисия и обостряне - кога се сменят

При протичането на болестта ремисията се сменя с обостряне, което настъпва под действието на външни и вътрешни фактори. Сред основните причини, предизвикващи развитието на патологията, са:

  • Заседнал начин на живот – особено работа в седнало положение;
  • Тежък физически труд, свързан с постоянно вдигане и местене на тежести;
  • Неправилно хранене с прекаляване с мазна, солена и пикантна храна;
  • Постоянен продължителен запек, изискващ използване на слабителни средства за изпразване на червата;
  • Хронична диария и бременност;
  • Заболявания на съединителната тъкан.

При протичането на хроничната патология е прието да се разграничават няколко основни стадии, всеки от които се характеризира с определени особености. Известно е, че колкото по-напреднал е патологичният процес, толкова по-малко продължава ремисията.

Първи стадий

Наблюдават се кръвотечения от аналното отвърстие. Възможна е поява на сърбеж в областта на аналното отвърстие. Изпадане на възли отсъства, но се наблюдават начални дистрофични изменения на мускулната структура на перинеума.

Втори стадий

При хронични хемороиди се наблюдават постоянни кръвотечения и сърбеж в аналната област. Установява се изпадане на възли, които впоследствие от само себе си се прибират.

Трети стадий

Болката става по-изразена, възлите не се прибират самостоятелно. Необходимо е да се прибират с ръце. Също доста страда и мускулният свързващ апарат, губи еластичност.

Четвърти стадий

Сред изброените признаци се добавя и невъздържане на фекални маси. Хемороидалните възли сами изпадат от аналното отвърстие, ръчното прибиране помага за кратко.

Болка и други симптоми на болестта

Хроничните хемороиди прогресират постепенно. Първоначално се появяват само неприятни усещания в областта на аналния сфинктер.

С течение на времето дискомфортът нараства, появява се болка, кръвотечение, обусловени от увреждането на възлите по време на дефекация.

Кръвта е ярко червена, в началните стадии на болестта се появява във вид на капки или линии по тоалетната хартия или по бельото.

При прогресиране на болестта обемът на кръвозагуба се увеличава, което може да доведе до развитие на желязодефицитна анемия.

Паралелно с това се развива запек – всяко изпразване на дебелото черво се асоциира с неприятни и болезнени усещания, което само задълбочава проблема. Появяват се хемороидални възли, които имат вид на еластични образувания.

В повечето случаи те са безболезнени, но причиняват съществен дискомфорт. Друг характерен симптом на заболяването е сърбежът в перианалната област – причина за него е дерматит.

Ако при протичането на заболяването не настъпи ремисия, нараства риска от сериозни заболявания. Сред тях най-опасни са тромбоза на хемороидалните възли, хематоми на аналния канал, обилни кръвотечения и парапроктит.

Как да организираме храненето при хемороиди

Много важен етап при лечението на заболяването е специалната диета. В повечето случаи неправилното хранене създава предпоставки за развитие на болестта. Препоръчително е да забравим за храните от заведенията за бързо хранене, мазни и пикантни храни, а също и за всички полуфабрикати, газирани напитки.

Необходими са повече фибри, затова повече плодове, зеленчуци, сушени плодове и каши. Фибрите действат подобно на естествен ексфолиант за червата и стимулират неговата моторика. Също е полезно да се пие повечко вода, не по-малко от 2 литра.