Използването на чадър е наложително и по време на лятната почивка, и на вилата, и на разходка. Остава да изберете подходящия!

На плажа

Най-важното, на което си струва да се обърне внимание на плажния чадър е неговата конструкция. Тъй като се налага чадърът да ви защитава не само от палещите лъчи на палещото лятно слънце, но и да издържа на морския бриз.

Затова спиците и дръжката е необходимо да бъдат здрави. Не е желателно да купувате чадъри с пластмасова или алуминиева рамка. Поривите на вятъра лесно ги събарят, затова е препоръчително да изберете чадър с рамка от стомана или от фибростъкло.

Последният материал е много здрав и същевременно достатъчно гъвкав. Чадърът със спици от фибростъкло може да бъде обърнат обратно при силен вятър, но най-вероятно ще остане непокътнат.

От какво трябва да бъде направен купола. Полиестер? Отлично! Чадърът ще ви служи дълго, ще ви спаси не само от палещото слънце, но и от летния дъжд. Единственият недостатък на тези чадъри се състои в това, че не пропускат въздух. Затова в слънчев безветрен ден под чадър с купол от полиестер, ще бъде доста горещо.

Съвет

Винаги поставяйте чадъра с купола по посока на вятъра. Това ще удължи експлоатационният му срок.

Друг вариант е сатенен купол. Той е добър, но дъждът лесно прониква през влакната на тъканите.

Затова избирайте чадъри, изработени със специален изтласкващ слой.
Добре е, ако на дръжката има специален механизъм, който позволява регулирането на наклона и завъртането на купола.

Така няма да ви се налага да премествате чадъра с движението на слънцето.

Погледнете има ли чадъра специална приставка. Понякога е доста трудно забиването на чадъра в пясъка. Сам по себе си този накрайник не тежи много. И за да стои чадъра стабилно в пясъка е добре да натрупат малко повече пясък около мястото, в което дръжката влиза в земята.

На вилата

Разбира се, да се скриете от слънцето на вилата е възможно и под обикновен плажен чадър. И лесно ще можете да го премествате от едно място на друго. Но под обикновен чадър едва ли ще е възможно събирането на цялото ви семейство.

Стандартните градински чадъри са по-големи от плажните. Най-големият стандартен размер на купола е 3 метра в диаметър. Но по поръчка могат да ви направят и 4-метров чадър.

Разбираемо е такъв чадър да бъде стабилизиран на земята. Затова основата на градинския чадър не може да тежи по-малко от 20 килограма.

Съществуват 2 основни конструкции на градинските чадъри – класическа и конзолна. Първата едва ли ще учуди някого – стойката на чадъра се намира по средата на купола. При втория е по-сложно. Държачът е странично разположен, а куполът е наклонен върху конзолата.

Избирайте чадъри, чийто куполи са импрегнирани със отблъскващ мръсотията слой.

Преди да се закупите градински чадър, помислете където го поставите. Ако смятате да е в близост до стена, обърнете внимание на моделите със „срязан“ от едната страна купол или на правоъгълните чадъри.

Рамката на чадъра е по-добре да се избира или от специален закален алуминий. Подходящи са и тези с дървена основа, но имайте предвид, че от водата и влагата не се страхуват само евкалипта и тиковото дърво.