Трахомата представлява хронично заболяване, което може да започне остро. Болестта се характеризира с инфилтрация от дифузен характер на конюнктивата на очите, с образуването на фоликули, на мястото на които с течение на времето се формират белези.

Самият термин „трахома“ в превод от гръцки означава „неравен, с грапава повърхност“ (trachos). Той датира от древни времена и характеризира самото заболяване само отчасти, тъй като съответства само на някои от проявите на трахомата.

Какви са причините?

Причинителят на трахомата са хламидиите, които паразитират вътреклетъчно, техните антигенни свойства са характерни за вирусите и бактериите. В клетките те били открити още в началото на миналия век, но въпреки това за причинител на трахомата се считат от неотдавна.

Заболяването може да започне във всяка възраст, но най-често от него страдат деца. Преминаването на трахомата в хронична форма може да стане начало на дългото ѝ протичане, като понякога патологичните процеси продължават до края на живота.

Причина за трахомата е преминаването на инфектиран секрет от лигавицата на болно око на здрава конюнктива.

Инфекцията се разпространява със средствата за лична хигиена, инструменти, хламидиите могат да бъдат пренесени в конюнктивалната торбичка и с ръце. Инкубационният период на заболяването продължава от 5 дни до 2 седмици.

Протичането на трахомата е възможно да се характеризира с изключително устойчив характер. В този случай заболяването не може да бъде излекувано чрез стандартна терапия.

Причина за подобна клинична картина могат да бъдат редица фактори като някои хронични заболявания понижаване на имунитета, алергия, наличие на други заболявания на очите, неправилно назначено лечение или неизпълнение на предписанията на лекаря.

Какви са симптомите?

Заболяването най-често засяга и двете очи, в повечето случаи първоначалните симптоми остават незабелязани. То протича като хронично, като се съпровожда с образуването на фоликули.

Хламидиите предизвикват възпаление на кръвоносните съдове на повърхността на кожата – пануса. На мястото на разрушаващите се фоликули с течение на времето се формират цикатрикси.

Различават се 4 стадия на заболяването. Първият се проявява с прогресиращо възпаление на конюнктивата. Дифузната инфилтрация преминава в оток на тъканите, след това в конюнктивата се разрастват фоликули във вид на мътни зърна със сив цвят.

В първия стадий на заболяването се отбелязват първите симптоми на характерното засягане на роговицата на окото – панус, тоест разрастване на кръвоносни съдове.

През втория стадий продължава процесът на инфилтрация, расте броя на фоликулите, започва процесът на техния разпад, образуват се цикатрикси. Засягането на роговицата на окото вече е по-сериозно.

Третият стадий протича с преобладаването на процесите на формиране на съединителна тъкан. В конюнктивата могат да се забележат фоликули и участъци на инфилтрация.

Четвъртият стадий на заболяването протича неактивно. Образуването на съединителна тъкан затихва, а възпалителни явления не се наблюдават.

Характерното за трахомата засягане на роговицата на окото – панус – води началото си от горния клепач. Впоследствие процесът обхваща нови съдове и засяга повърхностния слой на роговицата.

Днес трахомата при условие на съвременно проведено лечение може да бъде напълно излекувана. Тежката форма на заболяването предизвиква сериозно помътняване на роговицата на окото, съществено отслабване на зрението, образуване на груби цикатрикси в конюнктивата.

Лечение на трахомата

Етиотропно заболяването от 1-ви до 3-ти стадий се лекува амбулаторно. Предписват се антибиотични кремове, съдържащи тетрациклин и еритромицин. На втората или третата седмица от лечението фоликулите се отстраняват с пинсета, след приключването на процедурата върху клепачите се нанася антибиотичен крем.