Ново проучване доказва, че трансмазнините, които участват в диетата повишават опасността от развитие на сърдечно-съдови болести.

Резултатите от проучванията показват, че 34% от хората, които консумират повече трансмазнини са изложени на висок риск от ранна смъртност. Проучванията свързани със смъртността се осъществяват през последните 10 години.

Хората, които консумират повече трансмазнини са изложени на 28% по-висока опасност от ранна смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания, освен това възможността за сърдечни увреждания се увеличава с 21%.

Според Ръсел де Соуса, съавтор на проучването и доцент по епидемиология и биостатистика в „McMaster University“ в Хамилтън, Онтарио: „ Източникът на трансмазнини в диетата може да бъде от значение.“

Според него: „Промишлено произведените трансмазнини са изкуствени мазнини, които допълнително се добавят в хранителни продукти като тестени изделия. Тези мазнини са по-вредни от трансмазнините, които се получават по естествен път, чрез консумация на говеждо месо или масло.“

Според констатациите от проучването на де Соуса „индустриално произведените“ трансмазнини трябва да се премахнат напълно от менюто.

Изследователите не са открили доказателства, че здравите възрастни, които консумират продукти с повече наситени мазнини подобни на тези в месото, млякото, сиренето и яйчните жълтъци увеличават опасността от сърдечно-съдови болести.

„Анализът обаче не може да докаже, че наситените мазнини увеличават риска от ранна смъртност в резултат на сърдечно увреждане“, казва де Соуса, който работи и като диетолог.

„Необходими са по-добре проектирани проучвания, които да обяснят напълно ролята на наситените мазнини в болестта“, казва той.

„Данните за това проучване са събирани от 73 изследвания акцентирани върху количеството на наситени мазнини и 50 проучвания, свързани с трансмазнините, публикувани през последните 30 години. Анализът се основава на данни от проучвания за наблюдение, които изследват групи от хора, за да се открият какви заболявания се развиват през този период“, обяснява де Соуса.

Здравословно хранене

Резултатите от проучванията насърчават здравите възрастни да ограничат количеството на наситените мазнини в менюто си. Според учените то не трябва да превишава 10% от дневното количество калории. Изключение може да се направи при менюто на хора, които са диагностицирани със сърдечни болести, в тези случаи наситени мазнини не трябва да надвишават 6% от общите дневни калории.

Учените препоръчват ограничаване на трансмазнините като частично хидрогенирани масла, често срещани в бисквити, крекери, тестени изделия и маргарин. Според тях понижаването им до 1% намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Някои изследователи съветват да се увеличи количеството на наситените мазнини в диетата на здравите възрастни, но според де Соуса: "Тези нови изследвания не са подкрепени от достатъчно доказателства."

Според него: „В голяма част от публикуваните изследвания хората, които консумират по-малки количества наситени мазнини приемат повече рафинирани въглехидрати“. Той обобщава мнението си с думите: „Подмяната на наситени мазнини с рафинирани въглехидрати като захар и нишесте не е най-здравословният метод, чрез който да се намалят рисковете от сърдечни проблеми. По-добре е да замените храните като говеждо, агнешко и свинско месо с плодове, зеленчуци, пълнозърнести култури, боб, грах и ядки.“

От голямо значение е хората да осъзнаят, че не съществуват хранителни вещества или продукти, които са отговорни за всички сърдечно-съдови заболявания, диабет или смърт“, казва де Соуса. „Целта на диетата е да се избегне нездравословната комбинация от храни, която може да повлияе на тялото.“