В последния работен ден почти всички медии съобщиха за станал инцидент в строителен хипермаркет в Пловдив, в резултат на който е починало 2-годишно момченце.

През уикенда не става известно каква точно е причината за фаталния край.

Първоначалните предположения бяха за тежък мозъчен кръвоизлив,който малкото дете не е могло да преживее, който е бил резултат на травмата на главата при падането от височина, поне такава беше информацията, която медиите разпространиха първоначално.

Впоследствие обаче се оказа, че причината за леталния изход е доста по-различна – детето е загинала вследствие на ударната сила, която 30-килограмова мивка е упражнила върху гръдния му кош, като в резултат на въздействието костната структура се разрушила почти напълно и ударът е довел до спукване на аортата.

Това е окончателната информация от разследването, проведено от прокуратурата.

Първоначалната информация, че детето се е покатерило и след това е паднало се оказаха неверни – причината за смъртта му е падането на мивката върху гръдния му кош.

Стоварването на 30-килограмова мивка върху дете на 2-години, което обикновено е с тегло 10-15 килограма, се оказало фатално.

В научната литература е подробно описан травматичният разрив на аортата, който в случая се е оказал фатален, поради изключително голямата диспропорция между теглото на детето и ударната сила, която е упражнена върху гръдния му кош.

Но така или иначе и в научната литература се посочва, че смъртността при разрив на аортата е много висок – 86% и при хора в зряла възраст, и най-честата причина за състоянието са автомобилни катастрофи и падания.

В настоящия случай не е нито едното, нито другото, но факт е упражнената огромна ударна сила в областта на сърцето на детето.

За да се обясни механизмът на образуване на травматично аортна руптура в момента се използва теорията колан, която описва въздействие на комбинация от сили – разтягане, усукване и огъване, в резултат на рязкото забавяне на движението на удара в медиастинума – тоест в костната тъкан.

Това води до увеличаване на напрежението в стената на аортата и разкъсването ѝ. Ligamentum arteriosum, левият основен бронх, и междуребрените артерии ограничават подвижността на аортата, като от ударната сила може да се измести в надлъжна посока, достатъчно, за да се предизвика разкъсването ѝ. Силата на спирачното напрежение на костната тъкан може да увеличи напрежението върху стената на аортата с няколко пъти.

Предложена е нова хипотеза за аортна руптура – костните структури на гръдния кош въздействат на гръбнака и на част от аортата, разположени преди тях, се притиска между костните структури, водейки до нейното разкъсване.

Доказано е, че тъпа сила 20000 нютона може да доведе до разкъсване на аортата. Сблъсък със скорост 60 километра в час произвежда сила от 198 000 върху възрастен човек със средно тегло.

Вероятно упражнената върху детето силата, която е упражнена от мивката не е била толкова малко. А и в това изследване се извежда хипотеза за сблъсък, тоест човекът е в движение и се сблъсква в обект.

Случаят с детето е по-различен, тъй като то първо пада, и след това 30-килограмовата мивка се стоварва върху гръдния му кош. Въпрос обаче е на догадки колко голяма е силата, която е упражнена от тази височина, тъй като данните от експертизата не са публични.