Какво е трихомониаза?

Трихомоназа или трихомониаза представлява полово предавана инфекция, причинена от протозои, които представляват микроскопични паразити, които най-често се срещат в тъканите на вагината и уретрата.

Въпреки тази болест засяга най-често жени, може да се развие и при мъже като в повечето такива случаи протича безсимптомно.

Какви са симптомите?

Трихомониазата, въпреки че често е безсимптомна, може да предизвика разнообразни симптоми при инфектирани жени и мъже.

Приблизително 70% от хората, заразени с трихомонади, не проявяват никакви явни признаци на заболяването. Въпреки това, когато симптомите се появят, те могат да варират от умерени до сериозни и да се проявят на различни времеви интервали след заразяване.

У жените, най-честите симптоми включват поява на вагинално течение, което може да бъде със светлозелен или жълтеникав цвят, често с неприятен мирис.

Вагиналният сърбеж и дискомфорт са също чести, както и болка при уриниране. Някои жени могат да изпитват обилно течение от вагината, което може да бъде пенливо и да предизвика раздразнение.

При мъжете, симптомите на трихомониазата са по-рядко видими. Въпреки това, мъжете могат да изпитват болка при уриниране, оток и болка в скротума, които наподобяват епидидимит.

Наличието на изтичане на секрет от уретрата, често със специфичен неприятен мирис на риба, е още един от възможните признаци на инфекцията при мъжете.

Важно е да се отбележи, че симптомите могат да бъдат недолюбвани или може да бъдат пренебрегнати поради тяхната лека или безболезнена природа. Този факт често води до недооценяване на сериозността на инфекцията и може да допринесе за разпространението й в обществото.

Редовните медицински прегледи, особено след рискови сексуални контакти или появата на симптоми, са от изключителна важност за ранното откриване, лечение и предотвратяване на разпространението на трихомониазата.

Тъй като този вид инфекция може да продължи години без явни симптоми, осведомяването и обучението на обществото за рисковете и методите за предпазване са от съществено значение за подобряване на общественото здраве.

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от трихомонадите Trichomonas vaginalis , които са подвижни протозои, състоящи се само от една клетка.

Трихомонадите са изключително малки, с размери около 15 микрометра или 0.015 милиметра, което ги прави невидими за човешкото око.

Техните размножителни способности са впечатляващи, като те се размножават чрез делене на всяка 8 до 12 часа. Тази способност за бързо размножение допринася за бързото разпространение на инфекцията в организма на заразените хора.

Интересно е, че само около 30% от хората, заразени с трихомонади, проявяват някакви симптоми. Това може да включва изгаряне или свръщане по време на микция, светлозелен, жълт или сиво-бял отделящ се дълготраен денсен дисчест с неприятен мирис, сърбеж и дискомфорт по време на полов акт. Въпреки тези симптоми, мнозина носители на инфекцията не осъзнават присъствието й поради липсата на явни признаци.

Предполага се, че трихомониазата се разпространява предимно чрез сексуален контакт, но съществуват и други възможни начини за предаване на инфекцията, включително споделянето на влажни кърпи, хигиенни принадлежности или дори през бански костюми.

Интересното наблюдение, че мъжете по-рядко развиват инфекция при контакт с трихомонади, може да бъде свързано със специфичните характеристики на простатната течност. Тя съдържа цинк и други вещества, които биха могли да убият или подтискат растежа на трихомонадите, предпазвайки мъжкия организъм от развитие на инфекция.

За да се намали разпространението на трихомониазата, е от съществено значение да се насърчава употребата на презервативи по време на полов акт и редовният медицински преглед за ранно откриване и лечение.

Образователни кампании, насочени към осведомяване на обществото относно рисковете и методите за предпазване, са от ключово значение за ограничаване на разпространението на трихомониазата и подобряване на общественото здраве.

Лечение на трихомониаза

Терапията, която се прилага по избор е с предписани от лекаря антибиотици. Като допълнение към антибиотичната терапия се прилагат и няколко алтернативни метода. Но тези терапии не е доказано, че са ефективни и няма сериозни научни доказателства, които да подкрепят използването им.

Самолечението не трябва да се прилага като заместващо посещението ви при лекар и изписването на подходящи антибиотици, тъй като е възможно да се превърнете в разпространител на заболяването, както и на други полово-предавани болести като сифилис, СПИН, гонорея или хламидии, тъй като тяхното излекуване е невъзможно без унищожаването на протозоите.

Експертите по алтернативна медицина смятат, че ежедневните вани с топла вода, могат да бъдат ефективни, но те не са заместители на антибиотичната терапия.

За да ускорите унищожаването на паразита можете да добавите към водата сока от един лимон , както и по една чаена лъжичка оцет на всеки литър топла вода във ваната.

За досадните секрети от вагината или пениса се прилага масло от бергамот като може да се добавя към водата във ваната.

Медикаментозно лечение

Най-често се предписва метронидазол, с изключение на първия триместър на бременността, когато се прилага локално клотримазол. Важно е да не се употребява алкохол, докато приемате това лекарство, тъй като комбинирането може да доведе до болки в корема и повръщане.

Метронидазол

Една голяма единична доза е толкова ефективна, колкото по-продължителното лечение, но се увеличава рискът от поява на странични ефекти като гадене и повръщане. Затова по-често се предписва прием на метронидазол на хапчета два пъти дневно в продължение на 7 дни.

Клотримазол - прилага се при бременни и то само ако имат симптоми. Лекарството се прилага вагинално нощем в продължение на 14 дни. Това ще отслаби изявите на заболяването, но вероятността от излекуване е само 20%.