Какво е трихомониаза?

Трихомоназа или трихомониаза представлява полово предавана инфекция, причинена от протозои, които представляват микроскопични паразити, които най-често се срещат в тъканите на вагината и уретрата.

Въпреки тази болест засяга най-често жени, може да се развие и при мъже като в повечето такива случаи протича безсимптомно.

Какви са симптомите?

Около 70% от инфектираните не проявяват никакви симптоми. Когато се появяват изяви на болестта, те могат да варират от по-леки до тежки.

Признаците се проявяват в рамките на 5-28 дни след заразяването, но в някои случаи симптомите могат за започнат и по-късно. Ако не се лекува, инфекцията може да продължи с години.

Най-типичните симптоми при жените са:

• Вагинално течение;
• Вагинален сърбеж;
• Възможно е болка при уриниране;
• Неприятна миризма, сърбеж или пенливо течение от вагината;
• Жълто или сиво-зеленикаво течение;

При мъже:

• Болка при уриниране;
• Болка и оток в скротума като при епидидимит;
• Изтичане на секрет от уретрата с неприятна миризма на риба;

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от трихомонадите Trichomonas vaginalis , които са подвижни протозои, състоящи се само от една клетка.

Приблизително 174 млн. души всяка година се заразяват с тези паразити, което превръща този вид инфекции в най-честите лечими полово предавани заболявания. И само около 30 % от заразените развиват някакви симптоми.

Средният размер на трихомонадите е 15 микрометра или 0.015 милиметра, което ги прави ги прави невидими за невъоръженото око.Паразитите се възпроизвеждат чрез делене на всеки 8 до 12 часа.

Trichomonas vaginalis се изолира при 14-60% от мъжете на заразените жени и при 67-100% от жените на инфектираните мъже. Не е известно защо при мъжете по-рядко протозоя предизвиква инфекция.

Едно от предположенията е, че простатната течност съдържа цинк и други вещества, които биха могли да бъдат вредни за трихомонадите.

Лечение на трихомониаза

Терапията, която се прилага по избор е с предписани от лекаря антибиотици. Като допълнение към антибиотичната терапия се прилагат и няколко алтернативни метода. Но тези терапии не е доказано, че са ефективни и няма сериозни научни доказателства, които да подкрепят използването им.

Самолечението не трябва да се прилага като заместващо посещението ви при лекар и изписването на подходящи антибиотици, тъй като е възможно да се превърнете в разпространител на заболяването, както и на други полово-предавани болести като сифилис, СПИН, гонорея или хламидии, тъй като тяхното излекуване е невъзможно без унищожаването на протозоите.

Експертите по алтернативна медицина смятат, че ежедневните вани с топла вода, могат да бъдат ефективни, но те не са заместители на антибиотичната терапия. За да ускорите унищожаването на паразита можете да добавите към водата сока от един лимон , както и по една чаена лъжичка оцет на всеки литър топла вода във ваната.

За досадните секрети от вагината или пениса се прилага масло от бергамот като може да се добавя към водата във ваната.

Медикаментозно лечение

Най-често се предписва метронидазол, с изключение на първия триместър на бременността, когато се прилага локално клотримазол. Важно е да не се употребява алкохол, докато приемате това лекарство, тъй като комбинирането може да доведе до болки в корема и повръщане.

Метронидазол

Една голяма единична доза е толкова ефективна, колкото по-продължителното лечение, но се увеличава рискът от поява на странични ефекти като гадене и повръщане. Затова по-често се предписва прием на метронидазол на хапчета два пъти дневно в продължение на 7 дни.

Клотримазол - прилага се при бременни и то само ако имат симптоми. Лекарството се прилага вагинално нощем в продължение на 14 дни. Това ще отслаби изявите на заболяването, но вероятността от излекуване е само 20%.