Днес сред младежите се разпространява модата за носене на цветни лещи, които не са предназначени за корекция на зрение и за лечение на очни заболявания.

Много искат да изглеждат като любимата си кинозвезда или певец, да създадат образ на Хелоуин.

Но използването на декоративни контактни лещи може да навреди сериозно на зрението, ако не са подбрани от лекар.

Носенето на такива изделия предизвиква зачервяване и раздразнение на очите, което може да предизвика алергия или травма на роговицата.

Неправилното почистване или съхранение на такива лещи, непознаването на правилата на тяхното носене предизвиква сериозни инфекции, които впоследствие много трудно се лекуват.

Цветни лещи – красота или болести?

Днес декоративните цветни лещи, създаващи различни ефекти, се продават не само в аптеките, и в магазините за медицински стоки, но и в Интернет, без каквито и да е рецепти.

Подобни контактни лещи просто променят външния вид или цвета на очите. Те не коригират зрението и не лекуват определени очни заболявания както правят изделията, които се избират от лекар.

Те могат временно да променят кафявите очи в сини, или ги правят подобни на котешки, имитират очите на вампира на Хелоуин.

Но е важно да знаем, че декоративните контактни лещи всъщност са медицински изделия и за тях важат всички изисквания за безопасност, които се отнасят за оптичните лещи.

С цел избягване на заболявания на очите и на сериозни усложнения, не трябва да се купуват лещи от обикновени магазини, през интернет, или от други места.

Това трябва да става само от аптеки или от магазини за медицински изделия, в идеалния случай по рецепта на лекар.

Опасност на декоративните лещи – травма на очите, раздразнение и не само

Носенето на декоративни лещи може да бъде опасно за очите, особено ако се използват често и продължително.

Те могат да станат причина за травма на очите или сериозни инфекциозни заболявания, освен това не е изключен и риск от алергии.

Носенето на всякакви контактни лещи, включително и на декоративни, може да навреди сериозно на зрителния анализатор.

Това може да стане, ако лещите са купени без рецепта или се използват неправилно.

Сред основните опасности са:

  • Травма на роговицата, драскотина на повърхността на очната лигавица;
  • Механична травма на очите, ако лещите се слагат или свалят неправилно;
  • Алергия към различните компоненти на материалите, проявяващи се във вид на сърбеж, зачервяване на очите и сълзене, болезненост или парене;
  • Намаляване остротата на зрението;
  • Развитие на инфекция както с бактериален, така и с вирусен произход;

Развитието на заболявания или травма на очите са свързани както с проблеми в носенето на изделия, така и с неправилна грижа за тях, използване на неподходящи разтвори, неправилно съхранение.

Как се проявяват инфекциите на очите?

При носене на всякакви типове контактни лещи, особено на декоративни, следва да се следи и за най-малките признаци на възможна инфекция на очите, сред които са:

  • Зачервяване на клепачите и на бялото на очите;
  • Болка в областта на клепачите и на очите, която не изчезва след кратък период от време;
  • Отслабване на зрението, размазване на изображението;

Ако възникне постоянно зачервяване или някой друг от признаците, изделието трябва незабавно да се свали и да се обърнем към акушер-гинеколог.