Да виждаш света във всичките му нюанси, отчетливо и ясно, е дар, който всеки от нас получава в първия ден от своето раждане.

Заболяванията на очите, травмите, вредните навици могат да понижат остротата на зрението, и съответно се налага да се коригира с очила или лещи.

Но идва и моментът, когато ни се приисква да свалим аксесоарите за очи, да ги сложим на най-високия рафт и да забравим завинаги за тях.

На помощ в този случай идва операцията. Какви са показанията за лазерната корекция на зрението, особеностите, етапите на провеждането и възстановителния период.

Как да си върнем остротата на зрението и да не допускаме влошаване на видимостта, ще разкажем в настоящата статия?
Лазерната корекция на зрението е една от най-търсените операции на съвременността.

Извършва се в 45 страни по света, и само за последните 10 години са били направени над 3 милиона корекции. Днес по право влиза в списъка на най-добре изучените операции, нейната ефективност и безопасност е доказана с многобройни изследвания.

Основната цел на такава корекция е да се върне остротата на зрението на пациента, която е била изгубена в някакъв период от живота.

Операцията може да се прави на пациенти, навършили пълнолетие. По-рано не е рационално нейното извършване, доколкото до 18-годишна възраст човешкият организъм активно расте и може да се промени рефракцията на зрението.

Долната граница, пригодна за провеждане на лазерна корекция на зрението, е приблизително около 45 години. Операцията може да бъде проведена и по-късно със съгласие с лекар.

Но веднага следва да се отбележи, че интервенцията не е застраховка срещу обусловеното от напредването на възрастта далекогледство, с което се сблъсква на практика всеки човек.

Защо се понижава остротата на зрението? Показания за провеждането на операцията

Както е известно, много по-лесно е едно заболяване да се предотврати, отколкото да се лекуват неговите последствия. Това правило е много актуално по отношение на здравето на зрението.

95% от информацията, която получаваме от околния свят, се пада на зрителните органи. Благодарение на зрителната система ние различаваме цвета, формата, определяме размера и количеството на видимите обекти. Всичко това ни гарантира качество на живота и пълна свобода на действие.

Всеки човек трябва да знае какви причини водят до нарушаване на остротата на зрението и как да ги избягва. Такива фактори са много, като ще обозначим само най-важните от тях.

• Първо, това е генетичната предразположеност

Ако сред роднините са много тези, на които им се е налагало да носят очила заради слабо зрение, то тогава сте в рисковата група.

Трябва внимателно да следите за здравето на очите, редовно да минавате профилактични прегледи, да правите специална гимнастика за очи.

• Второ, това са големите натоварвания на очите

При много хора остротата на зрението интензивно се понижава в училищните и студентските години, когато се налага много време да прекарват над учебниците, конспектите и пред монитора на компютъра.

Ако на човек го безпокои синдрома на сухото око, силно напрежение, усещане за пясък в очите, е необходимо да направи почивка в работата.

Ако неприятните усещания започват веднага щом почнете работа, то тогава трябва да се консултирате със специалист.

• Трето, това са заболявания на очите

До тяхното развитие може да се стигне, поради лошо кръвоснабдяване, слаба склера или целиарен мускул. Всички тези състояния изискват наблюдение от лекар-офталмолог, и при необходимост назначаването на лечение.