Раждането на бебе е вълнуващо и дългоочаквано събитие.

Но понякога буквално в първите дни от живота, лекарите могат да открият някои патологии в устната кухина, които създават неудобства за новороденото, а родителите го карат да изпада в паника.

Кои са най-разпространените патологии и физиологични особености на новородените – неонатални зъби при деца, кисти на небцето и на венците, къса юздичка и други.

Какви са причините за тези патологии, какво лечение предлагат зъболекарите и как протича то?

Неонатални зъби при деца

Обикновено зъбите при деца родителите очакват не по-рано от 5-6 месеца, но понякога бебето се ражда с един или няколко зъбки.

При преглед се поставя диагноза вродени зъби, ако са се появили до края на 4-тата седмица на бебето, то зъболекарите говорят за неонаталните зъби.

Ако разгледаме статистическите данни, то най-често, в 90% от случаите, вродените зъби при деца са резците на долната челюст.

Тези зъбки се характеризират с правилна форма, възможно е да се наблюдава промяна на цвета или дефект на емайла.

Най-често вродените зъби – поникнали по-рано са млечни резци от основния комплект.

Причините за толкова ранната поява остават неизяснени

Родителите трябва да са наясно, че понякога появата на неонатални зъби при деца е симптом на опасни състояния – пороци на развитието или на туморните процеси.

Само лекар, след преглед и оценка на състоянието на новороденото и на самия зъб може да каже има ли повод за опасения или детето просто е особено.

Тактиката на лечение се определя индивидуално.

Първо, необходимо е да се установи дали зъбът е допълнителен, което може да се постигне само с визуалните методи на изследване – рентгенография.

Ако се наблюдава подвижност, е препоръчително вадене, което ще позволи предотвратяване на риска от развитие на патологията и задушаване при хранене.

Формиране на кисти на небцето и на венците

Кистите на меките тъкани на устната кухина на новородените и на деца в старша възраст се отличават с огромно разнообразие. Но условно се делят на 2 групи – небни и венечни.

Небна киста

Образуват се епителни издатини. Тази патология е доста разпространена и се регистрира при 70-80% от новородените.

Самата киста е с жълто-кафяв цвят и е със сравнително малък размер. Голямото разпространение и концентрация се регистрира на мястото на преминаване от твърдо небце в меко.

Вътре в кистите се съдържа кератин, но винаги е необходимо потвърждение с хистологично изследване.

Повод за паника няма – родителите могат да се успокоят. Специфично лечение на кистата не се изисква, атрофират и изчезват с течение на времето.

Венечни кисти

Разпространението им е доста голямо, но поради бързото им отстраняване, често остават неустановени.

Кистите, образувайки се, водят своето начало от източника на формиране на зачатъци на постоянни и млечни зъби. В клиничната практика се разграничават няколко вида венечни кисти:

  • Възли на Бон – образуват се на страничната повърхност на алвеоларния израстък;
  • Венечни кисти – на дъвкателната повърхност;

При преглед на устната кухина родители и лекари могат да забележат образуване фини белезникави петна.

Венечните кисти сами пробиват, за което способства триенето или някакви фини травми.

Къса юздичка на езика на детето

Анкилоглосия е срастване на езика и на дъното на устната кухина или скъсяване на юздичката на езика.

Това състояние ограничава движението на езика и прави кърменето на детето невъзможно без предварително лечение, а именно хирургична корекция на юздичката.