Стайните растения се използват за украса на дома, за изчистване на въздуха или за подобряване на настроението, но някои от тези приятни на вид растения крият тъмни тайни – токсични са за деца и за домашни любимци.

Много популярни домашни цветя съдържат химическо вещество, което е честа причина за образуване на камъни в бъбреците при хората, а при малки деца предизвиква сериозни увреждания, защото техният организъм не може да се справи с разграждането на това съединение.

Експерти съветват родителите, а също и тези, които имат домашни животни, да държат всички растения на недостъпно за деца и домашни любимци място, защото дори и нетоксични растения могат да предизвикат стомашно разстройство или повръщане.

Кое от стайните растения е най-опасно

1.Филодендрон

Едно от най-токсичните за деца растения е филодендронът, който се смята за много подходящо от много хора стайно растение, защото се приспособява отлично към различни условия на осветление и вода, което му позволява да цъфти в помещение.

Филодендроните са много разпространени в домовете. За тях е лесно да се грижим, и дори при неопитните градинари не възникват проблеми с тяхното отглеждане.

Ако имате малки деца, то следва да помислите да се избавите от филодендроните или да ги замените с изкуствена версия на растението.

Растението не е смъртоносно за деца, но ако решат да опитат листата му, това може да предизвика гадене, оток на гърлото, повръщане и диария.

2.Английски бръшлян

Това е още едно растение токсично за деца. Докосването до сока от растението или до неговите листа може да предизвика кожно раздразнение, оток и задух. Това е вечнозелена виеща се лиана, която се прикрепя към дървета, сгради и други повърхности навън при топъл климат, а също се отглежда и като стайно растение.

На много хора това растение им харесва, защото остава зелено през цялата година и краси със своята свежа зеленина помещението.

Докосването до сока от растението или неговите листа може да предизвика кожно раздразнение, оток и задух.

3.Спатифилум или Женско щастие

Това стайно растение се среща по домовете и в офисните помещения, тъй като не изисква специфична грижа. Тази тропическа красавица има тъмнозелени листа и бели цветове, които растат на върха на стъблото.

Допълнителен плюс – тези цветя не само украсяват жилищното пространство, но и пречистват въздуха в помещението.

Клетките на това растение обаче съдържат кристали на калциев оксалат, които представляват твърди минерали и се смятат за най-разпространена причина за образуване на камъни в бъбреците при хората.

Повишено ниво на оксалати при бъбречнокаменна болест се открива при 56% от случаите.

Децата не трябва да си слагат листата на това растение в устата, макар и да са без особена вреда, освен дразнене на лигавицата, и това също не е най-приятното последствие.

А ако имате котка, която гризе или яде листата или стъблото, кристалите предизвикват значителни травми, прониквайки в тъканите на животното, често се създават предпоставки не само за остри, но и за хронични патологии.

Заменете спатифилума със сходни цветя – бели орхидеи. Макар и те да не са от полза за котките и могат да предизвикат диария, дългосрочна вреда няма да нанесат нито на хората, нито на животните.

4.Алое

Растението алое вера е едно от най-известните стайни растения, защото може да расте в стайни условия през цялата година, непретенциозни са и дори се използват в народната, и не само в медицината.

Ползата от екстрактите от алое вера е доказана като противовъзпалително и ранозаздравяващо средство – ако са приготвени правилно и са назначени от лекар. Освен това алое вера е широко разпространено в козметичната индустрия.

Листата на алоето съдържат химическо вещество с название сапонин, което е токсично за животни и деца. Поглъщането на листа от алое може да предизвика силно гадене, повръщане, диария и значително понижаване на нивото на кръвната захар.

5.Кала

Едно от най-опасните стайни растения, което може да се отглежда и в градината през лятото, както за децата, така и за домашните животни, са елегантните калии, тъй като тези цветя отделят микроскопични кристали под формата на малки иглички, които могат да доведат до смърт, ако лечението не започне незабавно.

Както и много други растения-убийци, калиите съдържат кристали на калциев оксалат, които не се разрушават в организма. При консумация от деца и домашни животни тези кристали предизвикват болка, затруднения в преглъщането, временно пресипване и отоци.

Калиите могат да станат смъртоносни за деца и домашни животни. Котките могат да получат бъбречна недостатъчност, която без лечение да доведе до смърт.