Червеното месо е най-противоречивата храна.
Учените продължават с докладите за неговата потенциална вреда, диетолозите призовават да не се забравя за него, тъй като е много полезна храна.
Какво трябва да знаят феновете на сочните пържоли и противниците на яденето на месо?
Най-важното за агнешкото, свинското, говеждото и другите видове меса.
Факти ЗА, или защо червеното месо трябва да бъде в менюто
Богато е на лесноусвояемо желязо, което е особено важно за растящ организъм на децата и младите жени.
Разбира се, можем да си набавим този минерал и от други храни, включително и от растителна.
Но има и голяма разлика в пропорциите.
За да си набавим дневната норма желязо, е достатъчно да изядем парче месо с размера на длан.
А за да получим същото количество от растителна храна, трябва да се заредим с 3 килограма зелени ябълки или алтернативата – килограм каша от елда.
В червеното месо се съдържа и цинк, необходим за ефективна работа на имунната система.
Известно е, че приблизително 50% от цинка човек получава от червеното месо и от месните продукти.
Съчетанието на витамин А и D, наличието на цинк и желязо в червеното месо, положително влияе на имунната система, помага на организма да се бори с настинка и грип.
За спортистите червеното месо е отличен източник на креатин – аминокиселина, която участва в енергийния обмен в мускулните и в нервните клетки.
А за хората, които редовно се подлагат сериозни физически натоварвания или страдащи от умствена преумора е задължителна храна.
Факти ПРОТИВ – кой и защо смята месото за опасна храна
През октомври 2015 г. експерти от СЗО обявиха, че ежедневното ядене на червено месо увеличава риска от някои видове рак.
Специалистите от 10 страни по света анализирали резултати от 800 изследвания, проведени през последните 20 години.
Червеното месо придобива статус на възможен канцероген, тъй като увеличава риска от рак на дебелото черво, простатата и панкреаса.
Резултатите от ново изследване с участие на 149 доброволци показва, че при ежедневна употреба на червено месо рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава с 48%.
Как да ядем червено месо, без да се разболяваме?
Здравето на човека зависи от много фактори – начин на живот, поведенчески реакции, генетика, и разбира се, диета.
Учените смятат, че ако спазваме няколко лесни правила ще можем да се наслаждаваме на здраве и дълъг живот много дълго време.
1. Спазвайте седмичната норма
Ако ви е скъпо здравето, експертите на СЗО съветват да не се допустимата норма червено месо, която е около 500 грама седмично.
Освен това между храненията с червено месо е полезно да се правят почивки – поне веднъж дневно.
2. Старайте се да похапвате постно месо
За приготвяне на месо избирайте по-малко мазните парчета и своевременно отстранявайте мазнините.
Така може да се ограничи количеството мазнини, което е от полза за сърцето.
3. Следете температурата
Според данни на учените, по време на приготвяне на червеното месо на грил, барбекю, а също и други видове високотемпературна обработка.
В месото се образуват хетероциклични амини – канцерогенни вещества.
Хрупкащата препечена коричка, която обичат привържениците на месната храна, просто пренаситена с тях.
4. Комбинирайте със зелени зеленчуци
Месните храни трябва да се гарнират с марули или със зелени листни храни.